Bras de fer: Οι θεραπείες που φροντίζουν τα χέρια μας

Bras de fer: Οι θεραπείες που φροντίζουν τα χέρια μας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι, είναι αλήθεια πως τα χέρια προδίδουν συνήθως την ηλικία και την ενεργητικότητά μας. Τα γραμμωμένα και λεπτεπίλεπτα μπράτσα, η ενυδατωμένη και χωρίς πανάδες επιδερμίδα κολακεύουν. Οι παράγοντες που ευθύνονται για τη χαλάρωση του δέρματος των μπράτσων είναι οι αυξομειώσεις του βάρους, η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, η κακή διατροφή, το στρες, το κάπνισμα και η κληρονομικότητα. Το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι οποίες καθώς μεγαλώνουμε χαλαρώνουν και χάνουν την ομαλή διάταξή τους στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Ιδού οι τρόποι για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους.

Μια πιο δραστική λύση για «γεμάτα» μπράτσα: Το ισορροπημένο διαιτολόγιο και η καθημερινή άσκηση βελτιώνουν τη σφριγηλότητά τους, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Οριστική λύση δίνει η λιποαναρρόφηση, που εφαρμόζεται στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο, με τοπική αναισθησία ή μέθη. Η αφαίρεση του λίπους γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια μικρών σωλήνων (κάνουλες). Το αποτέλεσμα είναι ορατό περίπου 1 με 2 μήνες μετά την επέμβαση και διατηρείται εφόσον διατηρήσετε το βάρος σας. Αν ο ασθενής είναι μεγάλης ηλικίας και έχει χαλαρούς ιστούς, ο γιατρός δεν θα πρέπει να αφαιρέσει μεγάλη ποσότητα λίπους, γιατί υπάρχει πιθανότητα χαλάρωσης.

Για μέτρια χαλάρωση, προνοήστε εγκαίρως: Πολύ καλά αποτελέσματα σε σχετικά νέες γυναίκες έχουν οι θεραπείες με laser ή ραδιοσυχνότητες. Πρόκειται για μηχανήματα αισθητικής ιατρικής, τα οποία με 1 έως 4 συνεδρίες μπορούν να βελτιώσουν τη μέτρια χαλάρωση. Στόχος είναι η αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η θεραπεία είναι μη επεμβατική και γίνεται στο ιατρείο χωρίς τομές και ενέσεις και χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Μια μικρή ερυθρότητα για μερικές μέρες είναι η μόνη παρενέργεια.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει λίπος και χαλάρωση, πολύ καλό αποτέλεσμα έχουν οι μεσοθεραπείες με συσφιγκτικές ενέσεις. Η έγχυση γίνεται μία φορά το μήνα για 3 μήνες συνολικά και μία φορά το τρίμηνο για συντήρηση. Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο. Ανάλογα με το πρόβλημα, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά.

Μια θεραπεία που εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά τελευταία είναι τα νήματα. Πρόκειται για ράμματα τα οποία τοποθετούνται κάτω από το δέρμα, με λίγη νάρκωση, είτε στο ιατρείο είτε στο νοσοκομείο. Απευθύνονται σε ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Μετά την τοποθέτηση υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα. Το αποτέλεσμα φαίνεται από την αρχή, αλλά ολοκληρώνεται σε περίπου 8 μήνες. Γενικά υπάρχει βελτίωση και μέτριο αποτέλεσμα, χωρίς ουλές, που διαρκεί για 1,5-2 χρόνια.

Μια δραστικότερη λύση: Αν η χαλάρωση είναι μεγάλη, ενδείκνυται η πλαστική βραχιόνων. Υποψήφιοι γι’ αυτή την επέμβαση είναι οι υπέρβαροι ή όσοι έχουν χάσει πολλά κιλά. Το χειρουργείο γίνεται είτε με τοπική νάρκωση και μέθη είτε με γενική νάρκωση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός αφαιρεί το λίπος με λιποαναρρόφηση και με μία μικρή τομή αφαιρεί το δέρμα που περισσεύει. Ο ασθενής συνήθως γυρίζει σπίτι του την ίδια μέρα ή την επόμενη και έχει γύρω από τα χέρια του έναν επίδεσμο-κορσέ. Αν το πρόβλημά του δεν είναι πολύ μεγάλο και αφαιρεθεί λιγότερο δέρμα, η ουλή βρίσκεται στο εσωτερικό των βραχιόνων (μασχάλη), χωρίς να δημιουργεί κανένα αισθητικό πρόβλημα. Σε περιπτώσεις που η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, η τομή μπορεί να είναι μέχρι τον αγκώνα. Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης είναι ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και η βελτιωμένη εμφάνιση διαρκεί για χρόνια.

 

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

―Αν η επιδερμίδα σας έχει την τάση να εμφανίζει πανάδες και φακίδες, χρησιμοποιείτε καθημερινά προϊόντα με λευκαντικές ιδιότητες.

―Τα αδυνατιστικά προϊόντα με συσφιγκτική δράση μπορούν να βελτιώσουν την υφή της επιδερμίδας ακόμα και στα μπράτσα.

―Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που συμβάλλει στη σταδιακή απώλεια βάρους, θα κάνει τα χέρια σας να φαίνονται πιο λεπτά.

 

* Ευχαριστούμε την πλαστική χειρουργό Λουίζα Μιχαλάκη, επιμελήτρια αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για τις πολύτιμες συμβουλές της.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή