Τη δήμευση περιουσίας προσφύγων ενέκρινε η Δανία

Τη δήμευση περιουσίας προσφύγων ενέκρινε η Δανία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Τουλάχιστον επιτρέπεται να κρατήσουν τις βέρες τους. Στο εξής, οι πρόσφυγες που φθάνουν στη Δανία θα υποχρεούνται να παραδίδουν στις Αρχές οποιαδήποτε αντικείμενα αξίας ή χρηματικά ποσά άνω των 1.340 ευρώ, αν και μετά την κατακραυγή εξαιρέθηκαν αντικείμενα ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, όπως είναι οι βέρες. Ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε χθες από το δανικό Κοινοβούλιο με τις ψήφους της Κεντροδεξιάς, της αντιμεταναστευτικής Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ράσμουσεν εμφανίσθηκαν να πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα ήταν δυνατόν να αποθαρρύνουν την είσοδο προσφύγων στη Δανία. Περισσότερο από την αποτροπή, που δεν μπορεί να ισχύσει για ανθρώπους διατεθειμένους να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους για να φθάσουν στην Ευρώπη, το μέτρο της Δανίας ικανοποιεί τη δίψα της ρωμαϊκής αρένας για «αίμα». Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν στην Ελβετία και σε κάποια γερμανικά κρατίδια.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει μεμονωμένη απάντηση, αλλά, μέχρι να συμφωνήσει ο κόσμος σε μία κοινή λύση, η Δανία πρέπει να δράσει», είπε ο κεντροδεξιός βουλευτής Γιάκομπ Ελεμαν-Γιένσεν, ενώ ο πρωθυπουργός Ράσμουσεν μίλησε για τον «πιο παρεξηγημένο νόμο στην ιστορία της Δανίας».

«Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν χάσει τα πάντα, αλλά αυτός ο νόμος φαίνεται να λέει ότι οι λίγοι που είχαν την τύχη να φθάσουν ώς τη Δανία με κάποια υπάρχοντα δεν έχουν χάσει αρκετά», σχολίασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Παρόμοιες επικρίσεις απηύθυναν οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, προέβλεπε χαμηλότερο όριο κατάσχεσης (3.000 κορώνες ήτοι 400 ευρώ), ενώ εν συνεχεία αυτό αυξήθηκε στις 10.000 κορώνες, που είναι το όριο περιουσιακών στοιχείων τα οποία επιτρέπει η νομοθεσία της χώρας σε κάποιους αποδέκτες κρατικών επιδομάτων. Για τους Δανούς δεν προβλέπονται οι εξονυχιστικοί σωματικοί έλεγχοι που προβλέπονται για τους πρόσφυγες.

«Δεν θα έλεγα ότι έχουμε γίνει ρατσιστές», είπε ο οδηγός ταξί Πάουλ Μέσεν. «Ισως έχουμε καταλάβει περισσότερο τις αρνητικές πλευρές και τα πιθανά προβλήματα για την κοινωνία και την οικονομία μας». Η Δανία, χώρα 5,6 εκατ. ανθρώπων, δέχθηκε πέρυσι 21.000 αιτήσεις ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή