Αλ. Τσίπρας: Ελάτε σε διάλογο, καταθέστε προτάσεις

Αλ. Τσίπρας: Ελάτε σε διάλογο, καταθέστε προτάσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συχνή επανάληψη της θέσης ότι ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση είναι ανοικτοί στον διάλογο και σε πιθανές βελτιώσεις της ήδη κατατεθείσας πρότασης για το ασφαλιστικό, καθώς και με τη συχνή διατύπωση της πρόσκλησης προς την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτό τον διάλογο με την υποβολή προτάσεων, συνόδευσε την πρωτολογία του χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Ωστόσο, παρά την επίδειξη διαλλακτικότητας, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και στη γραμμή της μετωπικής πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά, δε, στον απόηχο της διαπίστωσης που εξέφρασε με την έναρξη κιόλας της ομιλίας του: «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο», είπε. «Συζητάμε σήμερα γιατί, αν δεν ανατραπεί η πορεία, οδηγούμαστε σε κατάρρευση Ταμείων και αδυναμία καταβολής συντάξεων», προσέθεσε.

Πριν αναφερθεί στους ήδη γνωστούς βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε «τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» ότι λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων, ότι με τις επιλογές τους επιδείνωσαν την κατάσταση στα χρόνια της κρίσης και πως έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, εξυπηρετώντας πελατειακές σκοπιμότητες.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει τη σημερινή κυβέρνηση ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη: «Εμείς, μπροστά στο εμφανές αδιέξοδο που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν, επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο με αίσθημα ευθύνης, συντάξαμε τη δική μας πρόταση, με κριτήρια ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και εσωτερική αναδιανομή από πλουσιότερους σε φτωχότερους. Σας καλούμε σε διάλογο. Εχετε κάποια πρόταση; Ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει: Α) Θέσπιση ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους, με ενιαίους κανόνες και με αποκλίσεις μόνο για ειδικές περιπτώσεις (αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες). Β) Εθνική σύνταξη για 15 χρόνια ασφάλισης, συνδεδεμένη με ρυθμούς ανάπτυξης. Γ) Κρατική εγγύηση για το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δ) Κατάργηση άδικων διακρίσεων. Αποκαθίσταται και το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο καθένας ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα.

«Περιθώρια βελτίωσης προφανώς υπάρχουν, γι’ αυτό και επιζητήσαμε τον διάλογο. Για διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα, να δούμε διορθώσεις και να κάνουμε παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Αναζητούμε διάλογο για βελτίωση της πρότασης, χωρίς όμως αλλοίωση πνεύματος μεταρρύθμισης. Συζητάμε και μεταβατικές διατάξεις για προστασία μεσαίων στρωμάτων (με εισόδημα από 12 έως 30 χιλ. ευρώ)». Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός καυτηρίασε και την άρνηση των αγροτών να προσέλθουν για διάλογο: «Είναι πρωτοφανές το γεγονός αυτό. Πάντοτε οι αγρότες ήθελαν να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τώρα, για πρώτη φορά που οι πόρτες είναι ανοικτές, κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά με τα προβλήματά τους. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο».

Και, μεταξύ άλλων, κατέληξε με νέα επίθεση στους επικριτές της κυβέρνησης: «Καλούμαστε εμείς, που δεν ευθυνόμαστε για πεπραγμένα των δικών σας κυβερνήσεων, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε τι προτείνετε. Μην αρνείστε τον διάλογο. Σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή