Αμείλικτοι οι αριθμοί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» λέει ο -όχι πάντοτε- σοφός λαός, όταν έρχεται αντιμέτωπος με συμπεριφορές όπως αυτές που ενδύεται η κυβερνητική συμπαράταξη τις γενέθλιες αυτές ημέρες της εξουσίας της.

Υπουργοί, όπως ο Ανάπτυξης κ. Σταθάκης ή ο θλιβερά επίκαιρος κ. Κατρούγκαλος, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν υποδύεται τον αρχικομματάρχη στην αρένα μιας πολύ δύσκολης πάλης, σχοινοβατούν μεταξύ απλοϊκού ψεύδους, εντυπωσιασμού και καθησυχαστικών εκτιμήσεων.

Ακόμη όμως κι αν η αλήθεια απαιτεί τη διασταύρωση πολλών, συχνά διαλεκτικά αντιτιθέμενων ερμηνειών, τα γεγονότα είναι… ξεροκέφαλα. Οι ώμοι του κ. Τσίπρα και της ομάδας του γέρνουν υπό το βάρος της δυστυχίας που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους επανέφεραν στον τόπο. Εκεί που η χώρα είχε αρχίσει να μπουσουλά στον δρόμο της ανάκαμψης, μας έφεραν και πάλι στην ύφεση.

Θα έχουμε μια εποπτική αντίληψη, αν τα βάλουμε στη σωστή σειρά. Η κυβέρνηση διατείνεται αυτές τις μέρες ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση. Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε επίσης ότι, τελικά, η ύφεση θα είναι πολύ μικρότερη εκείνης που όλοι φοβήθηκαν ότι θα έχουμε, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απώλεια της όποιας εμπιστοσύνης είχε ανακτηθεί, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Είτε «μείον 0,5%», που είπε προχθές ο κ. Στουρνάρας, είτε 0% που εκτιμούν οι κυβερνητικοί στον ψηφισμένο προϋπολογισμό, η διαφορά είναι τεράστια όταν συγκριθεί με αυτό που μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει.

Πράγματι, το φθινόπωρο του 2014 όλοι εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ του 2015 θα είναι μεγαλύτερο κατά 2,9%. Υποστήριξα τότε ότι εύκολα μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο και να ξεπεράσουμε το 3%.

Οι εξελίξεις με δικαιώνουν. Παρά τη σώρευση κυβερνητικών λαθών, την αποστροφή των ξένων επενδυτών και την επάνοδο, επί πολλές-πολλές εβδομάδες, του κινδύνου Grexit, η οικονομία, στηριγμένη μάλιστα αποκλειστικά στην κατανάλωση, στάθηκε πολύ καλύτερα από όλες τις υφεσιακές εκτιμήσεις. Σε αυτό συμφωνεί και η κυβέρνηση. Επομένως, αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα λάθη, το ΑΕΠ του 2015 θα έκλεινε γύρω στο +3,5%.

Ακόμη καλύτερα θα πήγαινε το 2016. Αντί της αρχικής πρόβλεψης για +3,9%, άνετα θα πηγαίναμε στο +4,5%. Τώρα, η καλύτερη εκτίμηση μιλά για +0,7%, ενώ πολλοί φοβούνται το χειρότερο.

Κάντε τώρα τον υπολογισμό. Η διαφορά ανάμεσα σε εκείνο που μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει, χωρίς τους τυχοδιωκτισμούς και αυτού που ενδεχομένως θα επιτύχουμε, εφόσον όλα πάνε καλά αποδώ και πέρα, ξεπερνά τις 7 μονάδες του ΑΕΠ. Λείπουν, δηλαδή περί τα 14 δισ. ευρώ. Το «βόδι» που σας έλεγα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή