Το τίμημα της Δημοκρατίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ΕΡΤ δεν λογοκρίνει τις εκδηλώσεις των κομμάτων», γράφει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του κρατικού καναλιού, αποποιούμενη τις ευθύνες της για τη μετάδοση του φασιστικής εμπνεύσεως βίντεο που προβλήθηκε πριν από την ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβον Ντο. Ελα όμως που «λογόκρινε» (δηλαδή δεν μετέδωσε) την προλογική ομιλία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, που προηγήθηκε του βίντεο. Σταμάτησε την εκπομπή ενός υπέροχου ντοκιμαντέρ για τον Νέλσον Μαντέλα, μόνο και μόνο για να αδειάσει στα σπίτια μας μας τα λύματα της Κουμουνδούρου.

Το ψεύδος και η συνενοχή της ΕΡΤ γι’ αυτήν τη χυδαιότητα της Κυριακής αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η παρουσιάστρια του καναλιού προλόγισε και το χυδαίο βίντεο και την ομιλία του πρωθυπουργού. Κάποιοι υποπτεύονται ότι αυτό το φαιό κατασκεύασμα ήταν παραγωγής ΕΡΤ· τρέχα-γύρευε τώρα ελεγκτικούς μηχανισμούς να διαπιστώσουν εάν χρησιμοποιείται η κρατική υποδομή για κομματικούς σκοπούς. Δεν ξέρουμε. Οπως και να έχει το ζήτημα, όμως, η μετάδοσή του δεν αποτελούσε υποχρέωση του καναλιού. Τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μεταδίδει η Δημόσια Τηλεόραση. Οχι τα προπαγανδιστικά εμέσματα των κομματικών μηχανισμών.

Πιο σημαντικό και από την ανακοίνωση είναι το έμπρακτο «συγγνώμη» της ΕΡΤ. Στον δικτυακό της τόπο (web TV) δεν υπάρχει ολόκληρο το χυδαίο βίντεο. Ξεκινά μετά τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων. Πιθανώς κατάλαβαν ότι οι γκεμπελισμοί δεν έχουν θέση στην ιστορία.

Για την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να πει κάποιος πολλά, πέρα από το γεγονός ότι είναι τυπική της στρεψοδικίας με την οποία διαχρονικά πολιτεύτηκε το συγκυβερνών κόμμα. Το βίντεο, λέει, συνόψιζε την «πρωτοφανή προσπάθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής να επηρεάσουν τις εξελίξεις, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, καλώντας τον κόσμο να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, μιλώντας για αναπόφευκτη αποβολή της χώρας μας από το ευρώ και προειδοποιώντας για βιβλικές καταστροφές σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Αριστεράς». Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές οι προειδοποιήσεις ήταν «προϊόν διαπλοκής», το πρόβλημα είναι ότι δικαιώθηκαν από τα γεγονότα. Η χώρα (με ή χωρίς σχέδιο) βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη. Οι πολίτες έκαναν ουρές στα ΑΤΜ μόλις ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, όχι όταν μιλούσαν οι δημοσιογράφοι που εμφάνισε η μονταζιέρα της Κουμουνδούρου.

Είναι πολλοί που δεν ανησυχούν για τα ολοκληρωτικής υφής καμώματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επαναπαύονται στη σκέψη ότι το κατά Βαρουφάκη «αριστερό τσούρμο» είναι τόσο ανίκανο, που ούτε τη Δημοκρατία δεν μπορεί να βλάψει. Σύμφωνοι! Η ανικανότητα των κυβερνώντων είναι παροιμιώδης. Φαίνεται ανάγλυφη στον ένα χρόνο που έχουν τα ηνία της χώρας, χώρας που έχουν χαντακώσει σε όλους τους τομείς. Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ικανότητα είναι αναγκαία συνθήκη για να χτιστεί κάτι. Ικανή συνθήκη για να γκρεμιστεί είναι η ανικανότητα. Αυτό αφορά κυρίως τους δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι εκ κατασκευής –σε όλο τον κόσμο, αλλά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα– είναι ευάλωτοι. Γι’ αυτό ο Τόμας Τζέφερσον προειδοποιούσε ότι «το τίμημα της Δημοκρατίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή