«Χαλαρός» Παρασκευόπουλος με τροπολογίες

«Χαλαρός» Παρασκευόπουλος με τροπολογίες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε «χαλαρότητα», ως προς την τήρηση συνταγματικής πρόνοιας που αφορά τροπολογίες άσχετες με τα νομοσχέδια στα οποία επιχειρείται να συμπεριληφθούν, κάλεσε χθες την εθνική αντιπροσωπεία υπουργός της κυβέρνησης, προσδίδοντας έτσι νέες διαστάσεις στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Πρόκειται για τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ο οποίος, από του βήματος της Ολομέλειας και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες «άσχετες», είπε ευθέως πως «πρέπει να είμαστε χαλαροί» έναντι του συγκεκριμένου φαινομένου.

Ως γνωστόν, το Σύνταγμα στο άρθρο 74 παρ. 5 αναφέρει ρητά: «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση». Το πρόβλημα ανέκυψε εξ αφορμής της επιλογής να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας, μέσω της οποίας «ρυθμίζονται θέματα ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ κρατών-μελών», δύο τροπολογίες: η πρώτη για ζητήματα απαλλοτριώσεων και η δεύτερη για λειτουργικά θέματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα του άσχετου περιεχομένου, θα έλεγα ότι αυτό πρέπει να το βλέπουμε πλέον πιο χαλαρά», είναι η επίμαχη αναφορά του κ. Παρασκευόπουλου. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης αιτιολόγησε την έκκλησή του αυτή περί «χαλαρότητος» λέγοντας τα ακόλουθα: « (Να το βλέπουμε έτσι) όχι μόνο λόγω της προϊστορίας, η οποία είναι μακρά, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι πολλές φορές υπάρχουν σημεία επαφής ρυθμίσεων. Αλλά και επιπλέον δεν έχει τη σημασία που είχε παλαιότερα, στο παρελθόν, το θέμα του σχετικού χαρακτήρα των τροπολογιών. Στο παρελθόν ήταν αδύνατον ο δικηγόρος ή ο δικαστής να βρει ρυθμίσεις οι οποίες είναι άσχετες με το κύριο περιεχόμενο, όταν το υλικό του ήταν αποκλειστικά έγχαρτο και τα γραπτά κείμενα και το ΦΕΚ. Σήμερα, λόγω του Διαδικτύου, αυτό το θέμα έχει χάσει την ένταση την οποία είχε προηγουμένως». Λίγο αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, που είχε εισηγηθεί τη δεύτερη εξ αυτών των τροπολογιών, ανακοίνωσαν πως αποσύρονται αμφότερες, σημειώνοντας πως θα τις επανακαταθέσουν άμεσα.

Είχαν προηγηθεί εντονότατες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρχικά το θέμα ήγειρε ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στη συνέχεια η κ. Νίκη Κεραμέως (Ν.Δ.) και ακολούθησαν οι κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι), Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) και Γ.Καρράς (Ενωση Κεντρώων). Απαντες κατήγγειλαν και το εκπρόθεσμο της κατάθεσής τους. Σημειώνεται ότι κατατέθηκαν μόλις δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη της συζήτησης. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο προαναφερθέν άρθρο του Συντάγματος υπάρχει αναφορά και ως προς τον επιτρεπόμενο χρόνο κατάθεσης τροπολογιών: «Προσθήκες ή τροπολογίες υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Oλομέλεια».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατεγράφη και έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των κ. Β. Κεγκέρογλου και Σωκ. Φάμελλου, με τον πρώτο να κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον απείλησε με τραμπουκισμό και τον κ. Φάμελλο να διαμαρτύρεται για εις βάρος του ύβρεις από τον βουλευτή της Δημ. Συμπαράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή