Επενδύσεις από British American Tobacco

Επενδύσεις από British American Tobacco

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά προωθεί η πολυεθνική καπνοβιομηχανία British American Tobacco (BAT), ενώ την ίδια στιγμή, η θυγατρική της στην Ελλάδα BAT Ελλάδος προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στη χώρα για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της BAT Ελλάδος, Τζιανπέρο Παζανέζε, η εταιρεία έχει ήδη επιλέξει τον χώρο που θα ενοικιάσει στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στον Πειραιά και αυτό που απομένει είναι να κλείσει η συμφωνία με διεθνή εταιρεία logistics, κάτι που τοποθετείται μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου το κέντρο να λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με στελέχη της BAT, στόχος είναι το συγκεκριμένο hub να εξυπηρετήσει, εκτός της ελληνικής αγοράς, σε πρώτη φάση τις αγορές της Μάλτας και της Κύπρου και σε βάθος χρόνου συνολικά 10 αγορές.

Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου Hub εκτιμάται ότι θα διακινούνται στην πλήρη ανάπτυξη του κέντρου ετησίως 3,1 δισ. τσιγάρα, κάτι που μεταφράζεται σε 1,1 δισ. ευρώ αξία εμπορευμάτων που μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτό το κέντρο.

Ο κ. Τζιανπέρο Παζανέζε ανέφερε πως η απόφαση για τη συγκεκριμένη επένδυση είχε αρχίσει να ωριμάζει στα κεντρικά γραφεία της BAT στο Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο, αφού η βρετανική πολυεθνική πιστεύει στη δυναμική της Ελλάδας, ενώ κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.

Η απόφαση της BAT αναμένεται να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη για την κίνηση στο λιμάνι, τις μεταφορές και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Με δυνατότητα να διπλασιάσει τον όγκο προϊόντων, συμβάλλοντας στην απασχόληση στην περιοχή, με μεγάλη αύξηση στη διακίνηση και στον αριθμό των φορτηγών εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα γίνει εφικτό με τη λειτουργία του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου.

Επειτα από ερώτηση της «Κ» για τις επιπτώσεις των capital controls, ο κ. Παζανέζε υποστήριξε ότι μέσα στο τρίμηνο Αύγουστος – Οκτώβριος 2015, η BAT Hellas επένδυσε κεφάλαια ύψους 0,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των λιανοπωλητών με προωθητικές ενέργειες, ενώ ήδη αγοράζει το 15% των ελληνικών καπνών. Σημειώνεται ότι η BAT κατέγραψε τζίρο ύψους 477 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα το 2015, με το 85% εξ αυτών να καταλήγει σε φόρους. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Παζανέζε, την τελευταία 5ετία η εταιρεία έχει καταβάλει φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μια αγορά που γνωρίζει ετήσια κάμψη 6% κατά μέσο όρο, ενώ ανάλογη είναι και η πτώση της ΒΑΤ. Λόγοι που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση είναι, μεταξύ άλλων, η άνοδος του παρεμπορίου καπνικών προϊόντων, που πλέον αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής αγοράς, οι τιμές των τσιγάρων και η αυξημένη φορολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παζανέζε τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί από άποψη κατανάλωσης τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για τον όμιλο BAT, ο οποίος είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα αποτελούν ήδη το περιφερειακό κέντρο του ομίλου για την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κύπρο και το Ισραήλ, συμβάλλοντας στην απασχόληση στη χώρα και αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της Ελλάδας για τον όμιλο.

Η British American Tobacco Hellas αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και ποιοτικούς εργοδότες στην Ελλάδα – με 6 βραβεία για την υψηλή ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, δίνοντας πάντοτε προτεραιότητα στους εργαζομένους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή