Το ΔΝΤ παραπέμπει στο μνημόνιο για τα εργασιακά

Το ΔΝΤ παραπέμπει στο μνημόνιο για τα εργασιακά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει αλλάξει τη στάση του για τα εργασιακά, αλλά ζητά να εφαρμοσθεί ό,τι προβλέπει το ευρωπαϊκό μνημόνιο. Η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους προβλέπει την αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Συγκεκριμένα, αναφέρει την προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και το δικαίωμα της ανταπεργίας (lock out), καθώς και του νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, είναι ανοιχτό, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η γνωμοδοτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, η οποία θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις συστάσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας (ILO). Καθώς δεν έχει καθορισθεί το χρονοδιάγραμμα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μην περιληφθούν τα εργασιακά στην πρώτη αξιολόγηση, κάτι στο οποίο φαίνεται να είναι κατ’ αρχήν σύμφωνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει αν προτείνει το θέμα να περιληφθεί στην πρώτη αξιολόγηση ή στην επόμενη.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Κ», που ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητά την επίλυση ευαίσθητων εργασιακών ζητημάτων, όπως οι ομαδικές απολύσεις στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, το Ταμείο απαντά ότι τα στελέχη του δεν έχουν συζητήσει το θέμα με τις ελληνικές αρχές. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» εκπρόσωπος του Ταμείου, «δεν υπάρχουν πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Το δημοσίευμα ωστόσο δεν μιλούσε για συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, αλλά για συζήτηση μεταξύ των θεσμών για το θέμα. Αναφερόταν δε σε πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά συμφωνία για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και όχι αργότερα – σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που σχεδιάζουν τη συζήτησή του στη δεύτερη αξιολόγηση.

Απαντώντας εξάλλου σε δημοσίευμα της Huffington Post, που θέλει το ΔΝΤ να ζητά μείωση συντάξεων 15%, κατά μέσον όρο, τονίζει ότι εξακολουθεί να μελετά τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης ότι ο διεθνής οργανισμός απειλεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα με τις σκληρές θέσεις του και αρνείται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Εκπρόσωπός του, ωστόσο, παραπέμπει στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του διευθυντή Επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν έχει καταλήξει ακόμη, προσθέτοντας ότι ελπίζει να έχει περισσότερες πληροφορίες όταν ξεκινήσει η αποστολή.

Παρά τις πηγές που κάνουν λόγο για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, στο ΔΝΤ δεν έχουν ορίσει ακόμη κάποια ημερομηνία για την έναρξη της αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή