Σκλήρυνση, με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων

Σκλήρυνση, με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες σχεδιάζοντας να αποκλείσουν για περισσότερες ώρες τους δρόμους στα σημεία των εθνικών οδών όπου έχουν στηθεί μπλόκα. Και εμμένουν στην απόσυρση του ασφαλιστικού προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση. Στον απόηχο των επεισοδίων στην Agrotica ωστόσο, αρκετοί διαφοροποιούν τη στάση τους αντιδρώντας στην οργάνωση τόσο ακραίων εκδηλώσεων. Οσον αφορά τον αποκλεισμό του αεροδρομίου στην Αττική, γίνεται λόγος για συμβολικές κινήσεις μικρής διάρκειας.

«Τα μπλόκα είναι ο δικός μας τρόπος να κάνουμε απεργία. Εμείς δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούμε, δεν μπορούμε να πούμε “δεν πάμε σήμερα στη δουλειά μας”. Καταδικάζουμε όμως κάθε ακραία κίνηση», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής του συντονιστικού Αττικής και πρόεδρος του Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου. Οι αγρότες της περιοχής απέκλεισαν χθες για μία ώρα τον κόμβο Παιανίας – Μαρκοπούλου Βάρης προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο, όπως τονίζει, «θα ενισχύσουμε το μπλόκο στο σημείο όπου τώρα βρίσκονται περίπου 200 γεωργικά μηχανήματα χωρίς να αποκόπτουμε το αεροδρόμιο. Πρέπει όμως να διαμαρτυρηθούμε. Εμείς οι αγρότες της Αττικής δεν εμφανιζόμαστε ποτέ. Αφού μας έβγαλαν και εμάς στον δρόμο, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα».

Σε διαφορετική γραμμή ο Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων που αριθμεί 73 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, τονίζει ότι η μαζικότητα της κινητοποίησης και τα γεγονότα στην Agrotica έδειξαν τη δύναμη των αγροτών και τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Ηταν εκείνος άλλωστε που έδωσε το στίγμα των κινητοποιήσεων στην έκθεση, δηλώνοντας ότι τα συγκεντρωμένα τρακτέρ είναι που θα ανοίξουν την έκθεση. Απορεί με τους χαρακτηρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για προβοκάτορες και ακροδεξιά στοιχεία και τονίζει ότι οι αγρότες τις επόμενες ημέρες θα σκληρύνουν τη στάση τους. «Εμείς πάντως δεν έχουμε λάβει καμία πρόσκληση από την κυβέρνηση», τονίζει.

«Αλλο η διαμαρτυρία και άλλο οι ακραίες συμπεριφορές», τονίζει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος των αγροτών Λάρισας. Σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του κινήματος, που ωστόσο είναι αποφασισμένο να σκληρύνει τη στάση του κλείνοντας για περισσότερες ώρες τους δρόμους στα σημεία όπου έχουν στηθεί μπλόκα. «Πάντως εμείς τις επόμενες δύο ημέρες θα επιτρέψουμε στους αγρότες να μπορέσουν να έρθουν στην Agrotica», τονίζει με νόημα. Αυτόνομα κινείται και ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας όσον αφορά την οργάνωση των από εδώ και στο εξής δράσεών του.

Χθες πάντως, αποχώρησαν οι αγρότες της Πάτρας από το νέο λιμάνι όπου είχαν μεταβεί με τα τρακτέρ τους, επιστρέφοντας στον κόμβο Σταυροδρομίου. Στο Ρέθυμνο χθες οι αγρότες έριξαν γάλα μέσα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, έκαψαν τις σημαίες και την ταμπέλα του κόμματος ενώ έριξαν και αυγά στα γραφεία.

Στο μεταξύ, κοινή συνάντηση του Συντονιστικού των Επιστημονικών Φορέων και των Ελευθέρων Επαγγελματιών της χώρας αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες στις 19.30 μ.μ. με τους αγρότες από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα που βρίσκονται στο μπλόκο του Κάστρου, για τον συντονισμό του αγώνα κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Στην αντιπροσωπεία των φορέων των επιστημόνων θα συμμετάσχουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή