Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αποτελεί λύση η οικουμενική

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αποτελεί λύση η οικουμενική

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της προοπτικής δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες μία οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη λύση για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχουν θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εκκρεμότητα και μετέφερε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων να τραβήξει περισσότερο από όσο περιμέναμε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του είναι να απομακρυνθεί η χώρα από τον λαϊκισμό και δήλωσε πως η ΝΔ θα στηρίξει κάθε σωστή κίνηση της κυβέρνησης αλλά θα είναι και σκληρή εκεί που διαφωνεί. Όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις όμως σε ζητήματα όπως το θέμα της μετανάστευσης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα αυτό τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της και πλέον έχει αναλάβει , όπως είπε, συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες και πρέπει να υλοποιήσει.

«Εχουμε θέματα αξιοπιστίας αυτή τη στιγμή και για αυτό υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Φρόντισε όμως να στείλει μηνύματα για το προσφυγικό τόσο προς τους εταίρους όσο και προς την Τουρκία καλώντας την να παίξει τον δικό της ρόλο. Όπως είπε τον Φεβρουάριο στο ΕΛΚ θα προτείνει τις δικές του προτάσεις για το θέμα επισημαίνοντας πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κουνάει το δάχτυλο στη χώρα μας για να λύσει μόνη της αυτό το πρόβλημα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η ΝΔ θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και πως στηρίζει επί της αρχής αυτές τις πολιτικές, όπως είπε όμως προς το παρόν η κυβέρνηση “σέρνεται”. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε πως η ΝΔ δεν συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης καθώς είναι μια πρόταση που επιβαρύνει την οικονομία και που διαχωρίζει τις γενεές. “Οι γενεές του μέλλοντος θα πρέπει τώρα να ταλαιπωρηθούν” είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν νοιάζεται για τον ιδιωτικό τομέα παρά μόνο για το δημόσιο επισημαίνοντας πως θα πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και για το θέμα των ανεξάρτητων αρχών τονίζοντας πως φέρνει τροπολογίες για να αλλάξει τη σύνθεση της επιτροπής ανταγωνισμού, κάτι που , όπως είπε, δεν θα ανεχτεί. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αλλάξει και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι στον εικοστό αιώνα δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. “ Βλέπω με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν. Είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για την αριστεία , αλλά τώρα αυτά υποχωρούν με τον ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό δεν εξαρτάται από τη ΝΔ. “Είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την πλειοψηφία , τότε η εντολή θα γυρίζει στην Βουλή. Αν πάλι δεν γίνει κάτι εκεί, θα υπάρξουν εκλογές” δήλωσε.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το 2016 θέλει να αλλάξει δημιουργικά το προφίλ του κόμματος με οργανωτικές αλλαγές. Έθεσε μάλιστα ως στόχο η ΝΔ να κινηθεί προς το κέντρο και να εκπροσωπήσει τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή