Η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση φυσικού αερίου για την Τουρκία

Η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση φυσικού αερίου για την Τουρκία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κλιμακώνει τον οικονομικό «πόλεμο» στην Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της στα σύνορα με τη Συρία, όπως υποδηλώνει η χθεσινή απόφαση του ενεργειακού γίγαντα Gazprom να ακυρώσει τις εκπτώσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που καταβάλλουν τουρκικές εταιρείες.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος του φυσικού αερίου στον ιδιωτικό τομέα, με ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και τα νοικοκυριά. Η Τουρκία καταναλώνει κάθε χρόνο περί τα 50 δισ. κυβικά μέτρα για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο. Από αυτά, τα 30 δισ. κυβικά μέτρα προέρχονται από τη Ρωσία.

Η κρίση στον τουρισμό

Επώδυνες είναι οι επιπτώσεις των ρωσικών αντιποίνων και στον τουρισμό. Οπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο, οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν περίπου ο μισοί (για την ακρίβεια, κατά 46,9% λιγότεροι) έναντι εκείνων που την επισκέφθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα. Η δραματική πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ρωσικά αντίποινα που έπληξαν την τουρκική τουριστική βιομηχανία, αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου του 2015.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πολίτης Αλπαρσλάν Τσελίκ, ο οποίος κατηγορείται από τη Μόσχα ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ Ρώσο πιλότο που έπεσε με αλεξίπτωτο από το πληγέν αεροσκάφος, δήλωσε στο πρακτορείο Dogan ότι δεν φοβάται μήπως στοχοποιηθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Μέλος του εθνικιστικού κόμματος MHP (πρώην Γκρίζοι Λύκοι), ο Τσελίκ πολεμούσε στο πλευρό Τουρκμενίων αντικαθεστωτικών στη βόρεια Συρία.

Τέλος, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του για αναθεώρηση του συντάγματος με δημοψήφισμα, ώστε να θεσπιστεί προεδρικό πολίτευμα. Ισχυρίστηκε δε, ότι αυτό δεν εξυπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά το εθνικό συμφέρον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή