«Πάγωσε» η επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

«Πάγωσε» η επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μυλόπετρες των τοπικών διενέξεων και της γραφειοκρατίας περιήλθε η αξιοποίηση του βόρειου τμήματος της Ζακύνθου από την εταιρεία Pimana Α.Ε. Η επένδυση ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την οποία επιδιώκει η οικογένεια του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, έχει «παγώσει», καθώς έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές τμημάτων της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων που απέκτησε το 2014 ο εμίρης του Κατάρ. Μεταξύ αυτών, η Ι.Μ. Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία διεκδικεί 3.000 στρέμματα. Η τελευταία, από κοινού με την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου των Kρημνών, έχει υποβάλει αγωγή προκειμένου να ακυρωθεί το συμβόλαιο εξαγοράς της συγκεκριμένης έκτασης από την εταιρεία Pimana Α.Ε.

Στο πλευρό της Ι.Μ. Ζακύνθου έχει ταχθεί προσφάτως και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη που πρόσφατα προκήρυξε δημοψήφισμα με στόχο την ακύρωση της αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η παρέμβαση δε αυτή ανέβαλε τη συζήτηση της αγωγής της Ι.Μ. Ζακύνθου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ζακύνθου κατά της Pimana, η οποία είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο της Pimana, Σπύρο Σαγιά, η διαδικασία αυτή ακολουθείται με στόχο το ροκάνισμα του χρόνου και της υπομονής των επενδυτών. Ο ίδιος σημειώνει ότι η αντίδικη πλευρά προχώρησε στην υποβολή αγωγής με την οποία ζητείται η ακύρωση του συμβολαίου πώλησης της έκτασης και όχι σε διεκδικητική αγωγή των 3.000 στρεμμάτων, όπως θα ήταν το προφανές και το πιο εύλογο. Σημειώνει επίσης ότι η αντίδικη πλευρά δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας για τη διαφιλονικούμενη περιοχή, ενώ, αντίθετα, τα έγγραφα που έχει ανταλλάξει με τους αρχικούς ιδιοκτήτες της έκτασης στο παρελθόν η ίδια η Εκκλησία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της κυριότητας της συγκεκριμένης έκτασης. O κ. Σαγιάς διαβεβαιώνει ακόμη ότι η έκταση δεν περιλαμβάνει την περιοχή που γνωστού «Ναυαγίου», που έκανε διάσημη τη Ζάκυνθο. Τέλος, υπογραμμίζει την πρόθεση των ιδιοκτητών να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πάντως, μέχρι σήμερα, η επένδυση του εμίρη του Κατάρ καρκινοβατεί, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αναγνωρίσει τη συναλλαγή, έχει εισπράξει τους φόρους μεταβίβασης της έκτασης, καθώς και τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Η εταιρεία, όπως διαβεβαιώνει η πλευρά των Αράβων επενδυτών, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα και πιστοποιητικά από τις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, ενώ επιπλέον έχουν ελεγχθεί οι σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας (διαθήκες και αποδεικτικά κυριότητας) και τα έγγραφα είναι ήδη εγκεκριμένα.

Η εξαγορά της έκτασης έγινε μέσω της εταιρείας Pimana, της οποίας μέτοχος είναι η εταιρεία Al Rayyan Greece. Βασικός μέτοχος της τελευταίας είναι το κράτος του Κατάρ, ενώ δεν μεσολαβεί κάποια λιβανέζικη εταιρεία, όπως είναι διάχυτο στην ελληνική κοινωνία. Πιθανόν η σύγχυση να δημιουργήθηκε εξαιτίας της επικεφαλής της Pimana, η οποία είναι λιβανέζικης καταγωγής. Πρόθεση της Al Rayyan Greece είναι να επενδύσει στην Ελλάδα στους κλάδους της ανάπτυξης ακινήτων, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Εκτός της αξιοποίησης της Ζακύνθου, προβλέπεται η αξιοποίηση της νήσου Οξειάς και του Mira Mare στην Κέρκυρα. Ηδη η ανάπλαση του ξενοδοχείου Mira Mare βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να είναι έτοιμο σε 9-10 μήνες. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση ανακαίνισης του ήδη υφιστάμενου χώρου σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων.

«Ο εμίρης έχει έναν μεγάλο έρωτα με την Ελλάδα, και με το Ιόνιο ιδιαίτερα», παραδέχεται ο κ. Σαγιάς σχετικά με την πρωτοβουλία του Αλ Θανί να μπλεχτεί στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η οικογένεια του σεΐχη στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες εκατομμύρια. Τα ποσά αυτά εύκολα μπορεί να αντιπαρέλθει η οικογένεια Αλ Θανί, αφήνοντας άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την τοπική (και όχι μόνο) οικονομία και κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή