Η τρόικα απορρίπτει την αύξηση εισφορών

Η τρόικα απορρίπτει την αύξηση εισφορών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αναγνωριστική πλην όμως ενδεικτική της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει έως την έγκριση της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ήταν η χθεσινή πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Ντ. Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, της ΕΚΤ Ρ. Ρέφερ και του ESM Ν. Τζιαμαρόλι άνοιξαν άμεσα όλα τα δύσκολα θέματα, εκφράζοντας εντονότερες ενστάσεις στο θέμα της αύξησης των εισφορών για τους μισθωτούς, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησαν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για εξοικονόμηση τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται και «φωτογράφισαν» μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Καθώς μάλιστα από την πλευρά του Μαξίμου, μέσω της κ. Ολγας Γεροβασίλη το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα, έστω ως πιθανό ενδεχόμενο μόνο για τις υψηλές κύριες συντάξεις, θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί και από τους δανειστές με τον πλέον επίσημο τρόπο, πιθανότατα κατά τη σημερινή δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών.

Στην πρώτη, συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης και σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών δεν έθεσε ανοικτά το θέμα της μείωσης των συντάξεων. Ανοιξαν βέβαια μια σειρά από «δύσκολα» θέματα, για τα οποία κατέγραψαν τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις τους, με κυριότερο αυτό της αύξησης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 1,5 μονάδα, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η πρώτη αυτή «κίτρινη κάρτα» των δανειστών ανοίγει τη συζήτηση για παρεμβάσεις και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στο επίκεντρο έρχονται οι επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες άλλωστε οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης δεν είναι και πολύ έντονες. Ηδη, στο υπ. Εργασίας υπάρχουν επεξεργασμένα σενάρια για κλιμακωτές μειώσεις σε ποσά άνω των 170 ευρώ. Το εύρος των μειώσεων θα εξαρτηθεί βέβαια από το εάν τελικά οι θεσμοί δεχθούν κάποια μικρότερη αύξηση στις εισφορές, της τάξης της μιας μονάδας, καθώς έτσι η «τρύπα» στη δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι του μεγέθους των 150 εκατ. ευρώ. Πιθανό θεωρείται και το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων πολύ υψηλών κύριων συντάξεων, καθώς ήδη το σχέδιο του κ. Γ. Κατρούγκαλου προβλέπει επιβολή ανώτατου πλαφόν στα 2.300 ευρώ τον μήνα. Το δημοσιονομικό όφελος δεν είναι σημαντικό, όμως εκτιμάται ότι μπορεί να ικανοποιήσει εν μέρει τις απαιτήσεις των πιστωτών για παρεμβάσεις στα ρετιρέ.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, ενστάσεις κατεγράφησαν επίσης για το θέμα της Εθνικής Σύνταξης, τόσο αναφορικά με το ύψος της, καθώς φαίνεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι τα 384 ευρώ είναι πολλά, όσο και για το αν αυτή θα καταβάλλεται έπειτα από 15 (που θέλει η κυβέρνηση) ή 20 (που ζητούν οι θεσμοί) χρόνια. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν το θέμα της καταβολής της με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση. Αλλά και για το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης εκφράστηκαν αντιρρήσεις, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι είναι πολύ υψηλά για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για κλίμα δημιουργικής συζήτησης, επανέλαβε τα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή