Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα και πολύωροι αποκλεισμοί

Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα και πολύωροι αποκλεισμοί

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών δρόμων με τα τρακτέρ τους προχώρησαν χθες οι αγρότες σε πολλά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, σκληραίνοντας τη στάση τους εν όψει και της πανελλαδικής απεργίας αύριο, Πέμπτη. Κλειστά παραμένουν τα τελωνεία, με αποτέλεσμα στον Προμαχώνα να έχει σχηματιστεί ουρά χιλιομέτρων. Αγρότες από μεγάλα μπλόκα ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το ασφαλιστικό και το φορολογικό και εντός πέντε ημερών να συσταθεί διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή ανθρώπων και από τον πρωτογενή τομέα για να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των αγροτών, όπως αυτό καθορίστηκε στη συνάντηση στα Τέμπη το προηγούμενο Σάββατο, κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και στα μπλόκα των αγροτών. Ωστόσο, εκπρόσωποι ορισμένων μπλόκων διαφοροποιούνται, δηλώνοντας ότι θα θέσουν υπόψη των συναδέλφων τους τα αιτήματα και θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες για την περαιτέρω στάση τους.

Οι αγρότες ζητούν να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ ως δικός τους ασφαλιστικός φορέας χωρίς να γίνει αύξηση εισφορών, αλλά να απαλλαγεί από όσους εκτός επαγγέλματος είναι ασφαλισμένοι σε αυτόν. Οσον αφορά τη φορολογία ζητούν το αφορολόγητο εισόδημα να διατηρηθεί στις 12.000 ευρώ, να μη φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και ο συντελεστής φορολόγησης να μην ξεπεράσει το 13%.

Τα Τέμπη έκλεισαν χθες για 12 ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ με τα αυτοκίνητα να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές, ενώ κλειστή παρέμεινε και η νέα Εθνική οδός στον Ισθμό της Κορίνθου. Στη Νίκαια είναι μόνιμα κλειστός ο δρόμος όπως και στον Προμαχώνα οι αγρότες έχουν επ’ αόριστον κλείσει το μπλόκο. Παράλληλα, αγρότες πραγματοποίησαν χθες καταλήψεις σε εφορίες και άλλα δημόσια κτίρια, ενώ στο Αγρίνιο παρεμπόδισαν εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπλόκα, ωστόσο, υπάρχουν σε όλη τη χώρα, τα οποία μάλιστα κλείνουν για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία: Στην Ημαθία στον κόμβο της Κουλούρας, στη Νεστάνη Αρκαδίας, στον κόμβο Κάτω Αχαΐας (εθνική οδός Πατρών – Πύργου), στην Αιγιαλεία, στα Μάλγαρα, στη Χαλκηδόνα, στα Κερδύλλια, στη Δράμα στο τελωνείο Εξοχής και σε δύο ακόμα σημεία, στο Κιλκίς στο τελωνείο Ευζώνων (το μπλόκο ενισχύθηκε χθες) και στη Δοϊράνη, στην Πέλλα έχουν στηθεί έξι μπλόκα, στην Πιερία δύο μπλόκα στο Αιγίνιο και την Κατερίνη, ενώ στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό έχει κλείσει επ’ αόριστον το ρεύμα προς Βέροια. Στη Θεσσαλονίκη στο Δερβένι από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα λειτουργεί μια λωρίδα όπως και στην αερογέφυρα της Θέρμης από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ στη Χαλκιδική κλείνουν τα μπλόκα το απόγευμα. Μπλόκα έχουν στηθεί ακόμα στη Δυτ. Μακεδονία, στο Αργος, στην Κοζάνη, στην Αιτωλοακαρνανία, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη Γέφυρα Ευήνου, στην Πρέβεζα, στην Αρτα, στη Μαγνησία, στη Λαμία αλλά και στα νησιά όπως στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά αλλά και την Κρήτη.

Στο νησί χθες το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της ΔΟΥ Χανίων για περίπου τρεις ώρες, ενώ εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων. Από τη Δευτέρα παραμένει κλειστός ο κόμβος Κλαδισού στις παρυφές της πόλης των Χανίων και η κίνηση προς τη δυτική Κρήτη γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Αγροτοκτηνοτρόφοι κλείνουν δύο φορές την ημέρα (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα) την εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου στα Μεγάλα Χωράφια. Στο ύψος του Ρεθύμνου η εθνική κλείνει στον κόμβο του Ατσιπόπουλου συμβολικά δύο φορές τη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή