Ο Σόιμπλε και η πρόταση για Grexit

Ο Σόιμπλε και η πρόταση για Grexit

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το περιεχόμενο της πρότασης του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απέρριψε τον Σεπτέμβριο του 2011, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, αποκάλυψε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο οποίος σε ομιλία του στο Αμβούργο είπε ότι το 2011 συμβούλευσε τον κ. Βενιζέλο να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Σόιμπλε, επανέλαβε, σύμφωνα με το Bloomberg, την άποψή του υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο για τη χώρα μας να λύσει τα προβλήματά της «δίχως το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος». Χθες εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα «δεν αφορούσαν επ’ ουδενί την τρέχουσα κατάσταση», διευκρινίζοντας πως έγιναν σε πλαίσιο αφήγησης γεγονότων και περιστατικών του παρελθόντος. Η κυβέρνηση απέφυγε να υποδαυλίσει περαιτέρω τη συζήτηση, περιγράφοντάς την ως «μη παραγωγική», ενώ επανέφερε το θέμα περί σφυρηλάτησης ευρωπαϊκών συμμαχιών απέναντι σε όσους συντηρητικούς κύκλους την επιθυμούν. Πηγές του Μαξίμου περιορίστηκαν να τονίσουν ότι «η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτήν τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Επί της πρότασης η οποία του μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι αυτή περιείχε τα εξής: «Επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ». Οπως σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, «μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημοσίου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό “κούρεμα” και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα». Ακόμη, πρόσθεσε, η στήριξη που πρόσφερε τότε ο κ. Σόιμπλε ως αντάλλαγμα είχε τρεις μορφές: Πρώτον, ανθρωπιστική βοήθεια «για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές». Δεύτερον, την ενίσχυση από τα δεδομένα ευρωπαϊκά κονδύλια τύπου ΕΣΠΑ. Και, τρίτον, «τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος». Επί τούτω, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε αυτά τα συμφέροντα ως «αυτούς που είχαν “τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω”».

Ανακαλώντας εκείνες τις ημέρες στη μνήμη του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξεως του 30% αλλά του 70%». Αφησε σαφείς αιχμές εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι προτάσεις του κ. Σόιμπλε για Grexit θεωρούνταν από κάποιους τότε ως «όπλο στα χέρια της Ελλάδας». Τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε πως «με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει εμείς με ενέργειες ή παραλείψεις να δίνουμε τα όποια επιχειρήματα σε κάποιους στην Ευρώπη που θα επιθυμούσαν να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για τη χώρα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή