Λιγότεροι περιορισμοί σε κινήσεις ξένων κεφαλαίων στην Κίνα

Λιγότεροι περιορισμοί σε κινήσεις ξένων κεφαλαίων στην Κίνα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές, το Πεκίνο προχωρά σε έμμεση χαλάρωση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων που υιοθέτησε τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω μαζικών εκροών κεφαλαίων από τη χώρα: αυξάνει το ύψος των κεφαλαίων που μπορούν να δαπανούν ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τις αγορές μετοχών και ομολόγων, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μεταφέρουν κεφάλαια έξω από τη χώρα.

Ειδικότερα, ενώ έως τώρα οι αρμόδιες αρχές εξέταζαν κάθε αίτηση για αγορά μετοχών ή ομολόγων κατά περίπτωση, εφεξής θα χορηγείται άδεια για τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους έως 5 δισ. δολαρίων στα ενδιαφερόμενα funds, αναλόγως με το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται. Παράλληλα με την αύξηση του ποσού της αγοράς, η Κρατική Υπηρεσία Συναλλάγματος ανακοίνωσε ότι απλουστεύει και τους κανόνες για την άδεια των σχετικών αγορών, καθώς τα ενδιαφερόμενα funds δεν θα οφείλουν πλέον να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την έγκριση. Επιπλέον, το Πεκίνο ανταποκρίνεται τώρα σε ένα πάγιο αίτημα των ξένων funds, προσφέροντας στα αμοιβαία κεφάλαια μεγαλύτερη πρόσβαση σε ρευστότητα. Παραμένει, πάντως, σε ισχύ η υποχρέωση των ξένων θεσμικών επενδυτών να ζητούν την έγκριση των κινεζικών αρχών, αλλά εφεξής αυτό θα ισχύει μόνον όταν η επένδυσή τους υπερβαίνει το βασικό ποσό. Εξ άλλου, το ύψος των κεφαλαίων που μπορούν να βγαίνουν από την Κίνα σε μηνιαία βάση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στη χώρα, όπως ακριβώς ίσχυε έως τώρα.

Η πρωτοβουλία ανακοινώνεται ενώ έχει ενταθεί η ανησυχία για το κατά πόσον είναι αξιόπιστη η δέσμευση του Πεκίνου να απελευθερώσει τις χρηματαγορές του, καθώς έχουν προηγηθεί επανειλημμένες κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος. Μεταξύ των ξένων επενδυτών επικρατεί, άλλωστε, ανησυχία πως το Πεκίνο λαμβάνει μέτρα που διευκολύνουν τα ξένα funds να εισέλθουν στην κινεζική αγορά, σε μια στιγμή, όμως, που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια οι εγχώριες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή