Και η Total διεκδικεί κοιτάσματα στο Ιόνιο

Και η Total διεκδικεί κοιτάσματα στο Ιόνιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή της γαλλικής Total στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των υποθαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο επιβεβαιώθηκε χθες με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Η γαλλική εταιρεία διεκδικεί μέσω κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison το οικόπεδο 2 στην περιοχή του Ιονίου συμμετέχοντας με ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται κατά 25% η Εdison και τα ΕΛΠΕ.

Ενδιαφέρον

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Total ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αγόρασαν τα σεισμικά για τις συγκεκριμένες περιοχές και η μοναδική πολυεθνική που διατήρησε το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους, παρά την αρνητική συγκυρία στο διεθνές περιβάλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας λόγω τιμών, ενώ δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. Δύο προσφορές στον ίδιο διαγωνισμό για τα οικόπεδα 1 και 2 κατέθεσαν τα ΕΛΠΕ.

Το άνοιγμα των προσφορών χθες το πρωί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος συνέπεσε και με την απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη για την παραχώρηση των τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα. Η περιοχή Αρτας – Πρέβεζας, που έγινε αντικείμενο ανοιχτής διαμάχης μεταξύ των διεκδικητών, ΕΛΠΕ και Energean Oil, κατακυρώθηκε τελικά στα ΕΛΠΕ. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την από κοινού ανάληψη της περιοχής έπειτα από παρότρυνση του υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη, οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Σημείο τριβής στις επαφές των δύο εταιρειών, που διεξήχθησαν σε δύο επίπεδα (μεταξύ διοικήσεων και τεχνοκρατών), αποτέλεσε ο ρόλος του οperator.

Tα ΕΛΠΕ, πάντως, με χθεσινή τους ανακοίνωση αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας προς την πλευρά της Energean, από άλλη θέση βεβαίως πλέον, αφού η ανάδειξή τους σε πλειοδότη θέτει τη μεταξύ τους συζήτηση σε άλλη βάση και τον ρόλο του operator προφανώς προεξοφλημένο. Στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ κάνουν ξεκάθαρο επίσης τον στόχο τους για στρατηγικές συνεργασίες με άλλες εταιρείες. Στη σχετική δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Στεργιούλης, αφού υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος για την εταιρεία, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει, όπως πάντα, με αυστηρά τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό μας επιτρέπει να επιδιώκουμε τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα συνεισφέρουν ιδέες, γνώσεις και οικονομική επιφάνεια. Ξεκινάμε αυτοδύναμα, όμως είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και προτάσεις που θα βασίζονται και θα πληρούν τους επιχειρηματικούς κανόνες της διεθνούς βιομηχανίας».

Ερευνες

Τα ΕΛΠΕ, με βάση τη χθεσινή απόφαση του κ. Σκουρλέτη, επελέγησαν και για την παραχώρηση της περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ η Energean Oil της Αιτωλοακαρνανίας. Το επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση των συμβάσεων με τους αναδόχους, έργο που θα αναλάβει η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες και καταγραφές στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, ενώ η Energean Oil εκτός από τη λειτουργία του Πρίνου και το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει εκεί, υλοποιεί το πρόγραμμά της στο κοίτασμα των Ιωαννίνων και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του βεβαιωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή