Δεν συμφωνούν θεσμοί και κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Δεν συμφωνούν θεσμοί και κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστα φαίνεται ότι είναι τα σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση της πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των κατηγοριών δανείων. Οι δανειστές εμφανίζονται αρνητικοί στην πρόταση Σταθάκη για οριζόντια εξαίρεση από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, θεωρώντας ότι πηγαίνει πίσω από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κατά την υπογραφή του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015. Την ίδια ώρα αμφισβητούν την επίτευξη συμφωνίας για την παράταση ενός μηνός στο ισχύον καθεστώς.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, επανέλαβε, πρώτον, ότι έχει συμφωνηθεί να χορηγηθεί παράταση ενός μηνός, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016, στην εξαίρεση της δυνατότητας μεταβίβασης σε μη τραπεζικά ιδρύματα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των καταναλωτικών δανείων, καθώς και εκείνων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εξαίρεση ίσχυε, βάσει του νόμου 4354/2014, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Δεύτερον, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί παράταση 45 έως 90 ημέρες στην προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών (λήγει στις 19 Φεβρουαρίου) που πρέπει να προσκομίσουν οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν κάνει από παλιά αίτηση στον νόμο Κατσέλη και τώρα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχετικά στοιχεία. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι παραπάνω παρατάσεις θα δοθούν με υπουργική απόφαση, δήλωση που προξενεί εντύπωση, καθώς οι τροποποιήσεις σε νόμο προβλέπεται να γίνονται μόνο με άλλον νόμο. Το θέμα, πάντως, του νόμου Κατσέλη θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου σήμερα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, και ενώ είχαν προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης δηλώσεις του κ. Σταθάκη περί συμφωνίας για παράταση, κύκλοι των δανειστών δήλωναν άγνοια και εμφανίζονταν ενοχλημένοι.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή το τι μέλλει γενέσθαι είτε μετά τις 15 Φεβρουαρίου είτε μετά τις 15 Μαρτίου, οι δανειστές φέρεται να είναι αρνητικοί –κάτι που άλλωστε αναμενόταν– στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να συνεχισθεί διά παντός η εξαίρεση από τη δυνατότητα μεταβίβασης σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων για τα οποία υπάρχει υποθήκη πρώτης κατοικίας. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να εξαιρεθούν από την πώληση όχι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα οποία υπάρχει επίσης υποθήκη της πρώτης κατοικίας. Κύκλοι, μάλιστα, από τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι προτάσεις αυτές δεν συνάδουν με τα όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους δανειστές για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του τρίτου μνημονίου.

Πάντως, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 θα είναι έτοιμο το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό δήλωσε χθες το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας ότι για την ώρα υπάρχει θεωρητικό μόνο ενδιαφέρον από τις εν λόγω εταιρείες. Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ακόμη ότι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, πέραν του πλαισίου αδειοδότησης, συζητήθηκε ακόμα η θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή