Η μεγάλη πρόκληση της Εθνικής

Η μεγάλη πρόκληση της Εθνικής

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια προετοιμασίας και η συγκρότηση συμπαγούς Εθνικής ομάδας που θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους προβληματισμούς του Φώτη Κατσικάρη για το Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο (4-10 Ιουλίου).

Από το πρώτο γκρουπ που κληρώθηκε στο τουρνουά του Τορίνο, η κατάκτηση της πρώτης θέσης, είναι ο αποκλειστικός στόχος της, με αντιπάλους το Ιράν και το Μεξικό.

Στο δεύτερο γκρουπ, η Ιταλία και η Κροατία είναι τα φαβορί για την πρώτη και τη δεύτερη θέση και τα δύο επόμενα παιχνίδια θα είναι «τελικοί» για την Εθνική ομάδα και για τους αντιπάλους της, καθώς μόνο με νίκες, θα κριθεί αν το ελληνικό μπάσκετ εξασφαλίσει την τέταρτη συμμετοχή του στην κορυφαία γιορτή του παγκοσμίου αθλητισμού.

Για την Εθνική ομάδα, το σύστημα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους δύο αγώνες που θα είναι χωρίς «αύριο», θα δοκιμάσουν την ψυχολογία της σε τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση και ταυτόχρονα θα αποτελέσουν την ύστατη ευκαιρία του συγκεκριμένου συνόλου να «σπάσει» την αρνητική παράδοση των δύο προηγούμενων αποκλεισμών σε αγώνες ίδιας μορφής στη φάση των «16» του Μουντομπάσκετ (2014) και στα προημιτελικά του περσινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Οι 12 διεθνείς παίκτες, ο Φώτης Κατσικάρης και οι συνεργάτες του, θα έχουν δεδομένη πίεση εξαιτίας της προγενέστερης αστοχίας τους σε δύο κορυφαίες διοργανώσεις και ενώ έχουν… συσσωρευτεί απώλειες διακρίσεων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, από το 2009 και μετά, αλλά η πρόκληση της ολυμπιακής συμμετοχής είναι πολύ μεγάλη για να νικήσει το όποιο άγχος μπορεί να τους διακατέχει στο Τορίνο.

Τραυματική εμπειρία άφησε στην Εθνική ομάδα και η προηγούμενη απόπειρα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, με τον άδοξο και απρόσμενο αποκλεισμό από τη Νιγηρία στον προημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά, στο μακρινό Καράκας. Η μικρή και ελλιπής προετοιμασία ήταν ένας από τους λόγους του αποκλεισμού, ενώ εκείνο το πάθημα μπορεί να λειτουργήσει ως μάθημα για έξι παίκτες (Καλάθης, Ζήσης, Μπουρούσης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης), στους οποίους θα δοθεί, πιθανότατα, μια ακόμα ευκαιρία εκπροσώπησης στην κορυφαία διοργάνωση.

Στις σκέψεις του Κατσικάρη που αναγκαστικά δεν θα κάνει δοκιμαστικά σχημάτων, είναι η «σφιχτή» πρόσκληση 14 παικτών που έχουν συνεργαστεί μαζί του, την τελευταία διετία, δεν θα χρειαστούν… συστάσεις γνωριμίας και θα προετοιμαστούν για δέκα ημέρες, ώστε να καταλήξει στην επιλογή της τελικής 12άδας. Η πληρότητα της Εθνικής ομάδας θα είναι «βαρόμετρο» της ομαδικής απόδοσης που θα έχει στο Τορίνο και ο Κατσικάρης χρειάζεται «κομάντος» με απόλυτη συνείδηση της δύσκολης, αλλά εφικτής αποστολής που θα τους περιμένει, με την οικοδέσποινα του τουρνουά, την Ιταλία να είναι η βασικότερη συνδιεκδικήτρια του μοναδικού εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς.

«Είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα στο Προολυμπιακό, γιατί οι νίκες σε τέσσερις αγώνες είναι “μονόδρομος” για την πρόκριση. Η συνέχιση της παρουσίας μου στην Εθνική, πηγάζει από το πιστεύω που έχω στις δυνατότητες αυτής της ομάδας και της δουλειάς που έχει γίνει, τα δύο τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Δεν συγκρίνω αλλά ούτε συνδυάζω την πορεία μας στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις με την ύψιστη πρόκληση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απλά πρόκειται για μια νέα ευκαιρία, την καλύτερη ίσως, να βρεθεί ξανά η Εθνική στην κορυφαία γιορτή του Ολυμπισμού και να ανοίξει έναν νέο κύκλο διακρίσεων» είπε στην «Κ», ο Φώτης Κατσικάρης.

Το Προολυμπιακό τουρνουά, είτε επιτευχθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε επέλθει ο αποκλεισμός και η συμπλήρωση οκτώ χρόνων από την τελευταία συμμετοχή στο Πεκίνο, θα είναι και το επιστέγασμα της θητείας του Νίκου Ζήση και του Γιάννη Μπουρούση, «κλείνοντας» και τον κύκλο της Εθνικής ομάδας που μεγαλούργησε για μια πενταετία και πριν από το 2010. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι δύο τελευταίοι «σωματοφύλακες» αυτής της γενιάς διεθνών παικτών, θέλουν να έχουν τον καλύτερο επίλογο με την ανάκτηση της καταξίωσης της Εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο μπάσκετ, πέραν της «κληρονομιάς» του χρυσού μετάλλιου στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και του ασημένιου στο Παγκόσμιο του 2006.

15 Ιουνίου πρώτο ραντεβού

Tρία φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας θα δώσει η εθνική ομάδα για το προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο και ο Φώτης Κατσικάρης, απευχόμενος τραυματισμούς, θα έχει την πρώτη συγκέντρωση των διεθνών παικτών στις 15 Ιουνίου, με όσους έχουν ολοκληρώσει τις συλλογικές υποχρεώσεις τους, είτε στο ΝΒΑ είτε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει, εκτός έδρας, τη Σερβία ή την Τουρκία, ενώ θα παίξει δύο αγώνες με την Τσεχία, στο ΟΑΚΑ. Το προσεχές καλοκαίρι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2005 θα «κλείσει» οριστικά τον κύκλο των στελεχών της. Υστερα από την περυσινή αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη, οι δύο τελευταίοι «Μοϊκανοί», Γιάννης Μπουρούσης και Νίκος Ζήσης, θα δώσουν το «παρών» στη διεκδίκηση της ολυμπιακής συμμετοχής (έχουν δεχθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις) και φυσικά δεν θα μπορούσαν να γράψουν καλύτερο επίλογο στην εθνική θητεία τους, αν προκριθεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Στο ταξίδι του μάνατζερ της Εθνικής Κώστα Κότση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που άρχισε χθες, θα γίνουν συναντήσεις με τον Κώστα Κουφό και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για την οριστικοποίηση της ανταπόκρισής τους στη νέα κλήση που θα δεχθούν. Συνάντηση θα υπάρξει και με τον ομογενή Τάιρελ Ντόρσεϊ, περισσότερο για τη διατήρηση των καλών σχέσεων που δημιουργήθηκαν από τη συμμετοχή του στην εθνική νέων το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ ο ίδιος ο παίκτης περιμένει με αγωνία το φετινό ντραφτ του ΝΒΑ και την πιθανή συμμετοχή του στον πρώτο γύρο.

Συζήτηση διερευνητικού χαρακτήρα έγινε με τον ομογενή Ζακ Ογκαστ και την Ελληνίδα μητέρα του, η οποία είναι θετική στην έκδοση ελληνικού διαβατηρίου για τον παίκτη του κολεγίου Νοτρ Νταμ, ώστε να να κληθεί μελλοντικά στην εθνική ανδρών και να συνεχίσει την ενίσχυσή της με παιδιά ομογενών που έχουν μάθει μπάσκετ στα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή