Στροφή υπέρ διαλόγου στο αγροτικό

Στροφή υπέρ διαλόγου στο αγροτικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα μηνύματα από τα αγροτικά μπλόκα κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση φαίνεται να εντατικοποιεί την προσπάθειά της να αλλάξει το δυσμενές για εκείνη κλίμα.

Σε συνέχεια της προχθεσινής πρότασης του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για διάλογο εντός κοινοβουλίου με τους αγρότες και όλα τα κόμματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, αλλάζοντας χθες μέσα σε λίγη ώρα την αρχική του «σκληρή» στάση, δήλωσε ότι «υιοθετεί» την πρόταση Βούτση, ενώ λίγο αργότερα η κ. Χαρά Καφαντάρη προσκαλούσε εγγράφως τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σε έκτακτη συνεδρίαση για το αγροτικό. Μάλιστα, στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται ότι «στη συνεδρίαση θα παραστούν και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων».

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι ώς την ώρα της δημοσιοποίησης της σχετικής πρόσκλησης για την έκτακτη συνεδρίαση, δεν είχε γίνει γνωστό το εάν και ποιοι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων θα ανταποκριθούν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση. Ακόμα περισσότερο: πληροφορίες έφεραν οι προσκλήσεις προς τους αγρότες για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση να μην είχαν αποσταλεί, την ώρα που καταγραφόταν στο λακωνικό της κείμενο ως βεβαιότητα πως «θα παραστούν».

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν με φόντο συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ στην Ολομέλεια: κατά τη διάρκειά της η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει εκ νέου την κατά κύματα κριτική της αντιπολίτευσης τόσο για τους χειρισμούς της όσο και για την ουσία των πολιτικών της επιλογών.

Εν αρχή, ήταν η στάση άρνησης του κ. Αποστόλου: «Εχω κάνει εξαντλητικούς διαλόγους και συζητήσεις μαζί τους, για όλα τα ζητήματα». Στη δευτερολογία του, ωστόσο, και σε εντελώς διαφορετικό τόνο και ύφος, σημείωσε: «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η Βουλή έχει θεσμικές Επιτροπές, όπου μπορεί να γίνει ακόμα και διακομματικός διάλογος όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Τους καλούμε να ορίσουν εκπροσώπους τους και να έρθουν στον διάλογο. Θα είναι παρούσα και η κυβέρνηση να τους ακούσει. Και βέβαια, όποτε οι ίδιοι κρίνουν σκόπιμο, ο πρωθυπουργός τους περιμένει».

Της αλλαγής αυτής, μεσολάβησαν: η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ι. Βρούτση: «Η Ν.Δ. συμμερίζεται την αγωνία των αγροτών και είναι έτοιμη για έναν οργανωμένο διάλογο μαζί τους» υπογράμμισε, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς, όσο και για την ουσία της πολιτικής που ακολουθεί. «Οι αγρότες πληρώνουν το τίμημα του λαϊκισμού και την ανεύθυνη πολιτική σας» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα χαρακτήρισε μη σοβαρές και πρόχειρες τις προτάσεις της κυβέρνησης. «Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι συγκρούονται δυο διαφορετικές αντιλήψεις. Από τη μία, η αλήθεια και οι μεταρρυθμίσεις και από την άλλη, ο λαϊκισμός και το ψέμα. Είμαι σίγουρος για την επικράτηση των υγιών δυνάμεων» κατέληξε.

Επίσης, καταγράφηκαν οι υπέρ του διαλόγου τοποθετήσεις και άλλων κομμάτων (πλην ΚΚΕ και Χ.Α.) της αντιπολίτευσης. Εως και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Μ. Μπόλαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή