Ανυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα

Ανυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, ζητώντας την απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό. Ηδη, από χθες σε πολλά σημεία της χώρας, τα αγροτικά μπλόκα απέκλεισαν για ώρες τους δρόμους, ενώ σήμερα αναμένεται πολλά μπλόκα να προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμό των οδικών αξόνων, από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ώς τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Εκπρόσωποι αρκετών μπλόκων διεκδικούν τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων τα αιτήματά τους. Οπως καταγράφεται από τις δηλώσεις των αγροτών και των πρωταγωνιστών των μπλόκων, η επιτυχία των κινητοποιήσεων της 4ης Φεβρουαρίου και η γενικότερη ιδιαίτερα μαζική παρουσία στα αγροτικά μπλόκα έχει «ανεβάσει» το κλίμα και την αυτοπεποίθηση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στο πνεύμα αυτό, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων «καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα» και διοργανώνει πανελλαδική σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας «για τον παραπέρα πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης».

Χθες πραγματοποιήθηκε είσοδος πάνω από 350 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αρχικά στην περιοχή του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια στην πλατεία Αριστοτέλους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και από το μπλόκο των Μαλγάρων και του Νησελίου.

Οι αγρότες του Εβρου πάντως χθες αποφάσισαν το άνοιγμα των μπλόκων και των τελωνείων για ένα 24ωρο, προκειμένου να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών, που προκαλούν παγετό και ολισθηρότητα στους δρόμους.

Κλειστά τα Τέμπη

Σχεδόν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι αποκλεισμοί δρόμων επεκτάθηκαν χρονικά. Τα Τέμπη παρέμειναν κλειστά έως τις 10 το βράδυ. Εως τις 8 μ.μ. ήταν κλειστή, χθες, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, και το πιθανότερο είναι ότι θα κλείσει και σήμερα από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Το ίδιο προβλέπεται και στο 140ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη (210ο χιλιόμετρο) λίγο πριν από τη Λαμία. Στα σημεία αυτά οι αγρότες έκλεισαν χθες τον δρόμο από τις 12.00 έως τις 2 μ.μ.

Το τελωνείο του Προμαχώνα παραμένει κλειστό, με τις νταλίκες να σχηματίζουν ουρές 30 χιλιομέτρων! Ο δρόμος στα διόδια των Μαλγάρων έκλεισε χθες το μεσημέρι και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει, ενώ σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται και ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Κλειστή παραμένει η Εγνατία και στον κόμβο των Κερδυλλίων, αλλά ήταν ανοικτή η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον Ισθμό της Κορίνθου οι αγρότες κρατούσαν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο, αλλά άνοιξαν χθες το πρωί την παλαιά εθνική οδό, επιτρέποντας τη διέλευση και των φορτηγών αυτοκινήτων που είχαν σχηματίσει ουρές. Αναμένεται όμως από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι αγρότες της Πελοποννήσου να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης στο μπλόκο της Νεστάνης.

Στην Ηπειρο μπλόκα υπάρχουν στην παλιά γέφυρα της Αρτας, στο Κομπότι, στον κόμβο του Λούρου στην Πρέβεζα και στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι αγρότες έχουν δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσσαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή