«Ακραία κακοδιοίκηση» σε πολεοδομίες δήμων

«Ακραία κακοδιοίκηση» σε πολεοδομίες δήμων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη δοθούν άλλες παρατάσεις πλέον του 2016 στους δήμους που δεν διαθέτουν δική τους πολεοδομία και οφείλουν να την ιδρύσουν ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη. Μάλιστα ο Συνήγορος προτείνει να θεσπιστούν αυστηρές κυρώσεις για όσους δήμους παραβούν την προθεσμία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή από το κράτος.

Αφορμή για την παρέμβαση του Συνηγόρου είναι οι δεκάδες καταγγελίες και τα παράπονα πολιτών για την ανεπάρκεια των «μεγάλων» πολεοδομιών, αυτών που μέχρι πριν από τον «Καλλικράτη» ανήκαν στις νομαρχίες και εξακολουθούν να εξυπηρετούν αρκετούς δήμους. Μάλιστα τα περισσότερα παράπονα αφορούν την πολεοδομία του δήμου Αθηναίων, που εξυπηρετεί περιοχές όπως η Δάφνη και η Καισαριανή. Μετά την κατάργηση των νομαρχιών, οι δήμοι είχαν μια προθεσμία δύο ετών για να ιδρύσουν τις δικές τους υπηρεσίες δόμησης. Η προθεσμία αυτή παρατάθηκε δύο φορές, με αποτέλεσμα να έχει φθάσει πλέον στο τέλος του 2016.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρεί ο Συνήγορος του Πολίτη, δημιουργήθηκαν «ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης»: Σοβαρές καθυστερήσεις εξέτασης και διεκπεραίωσης πολεοδομικών ζητημάτων (λόγω του σωρευμένου όγκου παλαιότερων, αδιεκπεραίωτων φακέλων). «Επίσης εξόχως ανησυχητική κρίνεται η πραγματική κατάσταση αδυναμίας ελέγχου των αυθαίρετων κατασκευών, η οποία φανερά συντείνει στην επέκταση των παραβατικών φαινομένων μέσω της ατιμωρησίας τους» αναφέρει. «Σοβαρό ζήτημα με πολλές προεκτάσεις είναι και αυτό της καθυστέρησης έκδοσης οικοδομικών αδειών, που έχει επιπτώσεις τόσο στο αναφαίρετο δικαίωμα της κατοικίας, όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα».

Ο Συνήγορος ζητεί να μη δοθεί άλλη παράταση στους δήμους, καθώς «η κατάσταση διοικητικής αδυναμίας που περιγράφεται στα έγγραφα των υπηρεσιών δεν διαφαίνεται ότι θα καταστεί εύκολα αναστρέψιμη ούτε μετά το 2016, αν δεν πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η επαρκής στελέχωση των δήμων». Αντίθετα προτείνει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα στους δήμους που δεν θα συμμορφωθούν. Ως προϋπόθεση, όμως, θέτει την άμεση υποστήριξη με κατάλληλο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τόσο των δήμων που έχουν «μεγάλες» πολεοδομίες, όσο εκείνων που εξακολουθούν να μην έχουν πολεοδομία και πρέπει να αποκτήσουν. Τέλος, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης προτείνει τη δημιουργία βάσης δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών. «Η σημερινή κατάσταση της σοβαρής διοικητικής ανεπάρκειας, που καταλήγει σε ορισμένες περιοχές στο σημείο της ουσιαστικής κατάργησης των πολεοδομικών υπηρεσιών, δεν συνάδει με τις αρχές ευνομούμενου κράτους», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή