Δεκάδες χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν το Χαλέπι

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν το Χαλέπι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στα συροτουρκικά σύνορα, καθώς δεκάδες χιλιάδες Σύροι σπεύδουν να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο γυναικόπαιδα, έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες τις εστίες τους, καθώς ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ προελαύνει, διακόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών ανταρτών που ελέγχουν, από το 2012, το ανατολικό Χαλέπι.

«Το καθεστώς αρχίζει να δρέπει τους καρπούς των ρωσικών, αεροπορικών βομβαρδισμών και η προώθηση των στρατευμάτων του στο Χαλέπι είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, καθώς έρχεται ύστερα από δύο χρόνια αλυσιδωτών πληγμάτων από την ένοπλη αντιπολίτευση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ο μεθοριακός σταθμός του Ονκουπινάρ, στην τουρκική πόλη Κιλίς, έκλεισε χθες το πρωί, ενώ χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, όδευαν προς τα σύνορα μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους, συχνά σε πλαστικές σακούλες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το βράδυ, παρόντος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις της Γενεύης, προτού καλά-καλά ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, απαίτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Χαλεπίου και να ανοίξουν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Χθες, η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την ετοιμότητά της να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον της ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον διεθνή συνασπισμό στον οποίο προΐστανται οι ΗΠΑ.

Στην Αγκυρα, Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, την καταγγελία που είχε διατυπώσει μία ημέρα νωρίτερα η Μόσχα περί επικείμενης τουρκικής εισβολής στη Συρία. «Συμμετέχουμε στον διεθνή συνασπισμό και δεν πρόκειται να δράσουμε μονομερώς», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή