Τουλάχιστον 24 οι νεκροί από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Τουλάχιστον 24 οι νεκροί από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωστικά συνεργεία έβγαλαν ζωντανό έναν 20χρονο άνδρα από τα συντρίμμια μιας πολυώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Ταϊνάν, πάνω από 24 ώρες αφότου το κτίριο κατέρρευσε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν. Ο Χουάνγκ Κουάνγκ-ουέι ανασύρθηκε ζωντανός από μέλη των σωστικών συνεργείων κατόπιν μιας επιχείρησης η κατάληξη της οποίας αναμεταδόθηκε απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Νωρίτερα, ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στα συντρίμμια του 17ώροφου κτιρίου βρίσκονται παγιδευμένοι τουλάχιστον 125 άνθρωποι ακόμη. Ο σεισμός των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτίρια, περιλαμβανομένης της πολυκατοικίας αυτής στην Ταϊνάν. Σύμφωνα με τις αρχές τις οποίες επικαλούνται ΜΜΕ της Ταϊβάν, ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του σεισμού αυξήθηκε σε 24, ενώ πάνω από 500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες, ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με την κατασκευή του κτιρίου Wei-guan Golden Dragon στη νότια πόλη Ταϊνάν, το οποίο κατέρρευσε όταν σημειώθηκε ο μεγέθους 6,4 βαθμών σεισμός γύρω στις 4 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 22:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), κατά την έναρξη της αργίας του Νέου Σεληνιακού Έτους.

Δέκα από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους ένα κοριτσάκι μόλις 10 ημερών, βρίσκονταν μέσα σ' αυτό το συγκρότημα διαμερισμάτων. Το βρέφος βρέθηκε στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα του, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.

Οι διασώστες χρησιμοποιούν υδραυλικές κλίμακες και έναν γερανό για να ερευνήσουν τα συντρίμμια και να εντοπίσουν επιζώντες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αν και πολλοί απ' αυτούς δεν χρειάστηκε να παραμείνουν για πολύ.

Εκτός από τον 20χρονο άνδρα, μια 30χρονη γυναίκα, ένα εννιάχρονο κορίτσι κι ένα αγοράκι νηπιακης ηλικίας ανασύρθηκαν επίσης ζωντανοί, μετέδωσε η τηλεόραση της Ταϊβάν. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κι άλλων κτιρίων σε άλλες εννέα περιοχές της πόλης αυτής των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με το κυβερνητικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ωστόσο οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης επικεντρώνονται, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο κτίριο αυτό των 17 ορόφων, όπου είναι πλέον έντονη η οσμή από διαρροή αερίου.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια μιας άλλης επταώροφης πολυκατοικίας που επίσης κατέρρευσε.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα αποστείλει ομάδες προκειμένου να βοηθήσουν στους απεγκλωβισμούς.

Η Ταϊβάν, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες, πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Μια δόνηση 7,6 βαθμών τον Σεπτέμβριο του 1999 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 2.400 άνθρωποι. Τον Ιούλιο του 2013, σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στο κεντρικό τμήμα του νησιού στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και είχε προκαλέσει μεγάλες κατολισθήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή