Η οικονομική συνεργασία στην ατζέντα Τσίπρα στο Ιράν

Η οικονομική συνεργασία στην ατζέντα Τσίπρα στο Ιράν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιράν θα βρίσκεται αύριο ο κ. Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να έχει επίσημες διμερείς επαφές με την ηγεσία της χώρας. Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύει στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη, με δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά την ενδυνάμωση των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Τεχεράνη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες μετά τις υψηλού επιπέδου συμφωνίες με το Ισραήλ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη στόχευση της Αθήνας για πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, δίχως παρωπίδες και με σκοπό τη μετατροπή της Ελλάδας σε αξιόπιστο και χρήσιμο συνομιλητή για όλες τις χώρες της περιοχής. Ενδιαφέρουσα είναι και η οπτική γωνία των Ιρανών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο νέος πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, ως πύλη προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Σαμπεσταρί υπενθύμισε, μάλιστα (ΑΠΕ), τις παλαιότερες τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Ιράν – Αρμενίας και Ελλάδας – Ιράν – Βοσνίας. Δεδομένης της τάσης της χώρας μας να προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τριμερή σχήματα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια πιθανή αναβίωσή τους και στην περιοχή αυτή.

Ο δεύτερος, ίσως σημαντικότερος και πλέον «χειροπιαστός» στόχος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τεχεράνη, αφορά την προώθηση συμφωνιών στον οικονομικό τομέα. Κατ’ αρχάς, στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει ήδη συμφωνία ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) και υπολογίζεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα αρχίσει η προμήθεια σε αργό πετρέλαιο. Σκοπός είναι, σταδιακά, το ιρανικό πετρέλαιο να καλύψει το 25% των αναγκών των ΕΛΠΕ. Οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται ότι έχουν, επίσης, εντοπίσει δυναμική συνεργασίας στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευαστικών έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή