Μάχη ΟΗΕ κατά κλειτοριδεκτομής

Μάχη ΟΗΕ κατά κλειτοριδεκτομής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου διακόσια εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο υπέστησαν κλειτοριδεκτομή την περασμένη χρονιά, αναφέρει η νέα έκθεση της Unicef που είδε χθες τα φώτα της δημοσιότητας. Το 50% των γυναικών που ακρωτηριάστηκαν ζουν στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία.

Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί εξακολουθούν να είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αυτών των επεμβάσεων ακρωτηριασμού της γυναικείας φύσης στον κόσμο. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο στοιχείο, το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται κλειτοριδεκτομή μειώθηκε σε τριάντα άλλα κράτη ανάμεσα στα οποία η Λιβερία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Κένυα.

Στόχος του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της επώδυνης πρακτικής έως το 2030. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τα 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που υπέστησαν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, τα 44 εκατομμύρια είναι ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα. Στις 30 χώρες όπου αυτή η πρακτική είναι πιο διαδεδομένη, τα κορίτσια ακρωτηριάζονται πριν καν κλείσουν τον πέμπτο χρόνο της ζωής τους. Οι λοιμώξεις και η ακατάσχετη αιμορραγία λόγω της επέμβασης οδηγούν χιλιάδες γυναίκες στον θάνατο.

Οπως αναφέρει η Κλόντια Κάπα, υπεύθυνη για την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, σε χώρες όπως είναι η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, η πρακτική αυτή είναι σχεδόν καθολική. Ως εκ τούτου, στη Σομαλία υποβάλλεται το 98% των κοριτσιών σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, το 97% στη Γουινέα και το 93% στο Τζιμπουτί. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το 2014, οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων εκείνη τη χρονιά ήταν κατά 70 εκατομμύρια λιγότερες από αυτές που υπέστησαν την επέμβαση το 2015. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στα νέα στοιχεία που έδωσε η Ινδονησία.

Η Κλόντια Κάπα, κατά την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης, υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε την εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής» επισημαίνοντας ότι καταγράφεται «κάποια πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές κοινότητες αντιλαμβάνονται αυτή την πρακτική».

Ετσι από το 2008 μέχρι πέρυσι περισσότερες από 15 χιλιάδες κοινότητες απαρνήθηκαν αυτή τη μορφή ακρωτηριασμού. Μάλιστα, μέσα στην περασμένη χρονιά, σταμάτησαν να κάνουν κλειτοριδεκτομή τουλάχιστον δύο χιλιάδες κοινότητες. Επίσης πέντε κράτη (Κένυα, Ουγκάντα, Γουινέα – Μπισάου, Νιγηρία και Γκάμπια) υιοθέτησαν νομοθεσία με την οποία ποινικοποιείται η πρακτική.

Η κλειτοριδεκτομή είναι μία πραγματικά παμπάλαιη πρακτική που εφαρμόζεται κυρίως στην Αφρική αλλά και κάποια κράτη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και αφορά τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πολλές κοινότητες που εφαρμόζουν αυτού του είδους τον ακρωτηριασμό πιστεύουν ότι είναι αναγκαίος προκειμένου το κορίτσι να παντρευτεί ή ότι επιβάλλεται από τη θρησκεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή