Μεγάλες αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

Μεγάλες αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 23 ετών παρουσίασαν το 2015 οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία, χάρις στον χαμηλότατο πληθωρισμό και στις γενναιόδωρες αυξήσεις. Αυτές οι θετικές εξελίξεις ενισχύουν και στηρίζουν τις ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν μετεξελιχθεί σε κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, συνεισφέροντας μαζί με τις δημόσιες δαπάνες σε ποσοστό 1,5% στο ΑΕΠ το 2015. Συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής ανέφερε ότι σε πραγματικούς όρους οι μισθοί αυξήθηκαν 2,5%, και αυτός αποδείχθηκε ο δυναμικότερος ρυθμός από το 1992, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Σε ονομαστικούς όρους, οι μισθοί αυξήθηκαν 2,8%, ενώ ο πληθωρισμός το 2015 διαμορφώθηκε μόλις στο 0,3%. Συν τοις άλλοις, οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες επέτρεψαν στις γερμανικές επιχειρήσεις και στα εργατικά συνδικάτα να βρουν κοινό τόπο στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να αποφασισθούν αυξήσεις.

Το πανίσχυρο Συνδικάτο Μετάλλου της Γερμανίας (IG Metall) κατόρθωσε να εξασφαλίσει αύξηση της τάξεως του 3,4%, η οποία εφαρμόστηκε για περισσότερους από 3,5 εκατ. εργάτες της βαριάς βιομηχανίας. Αναφορικά τώρα με το τρέχον έτος, η IG Metall διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 4,5% έως 5%. Κατά τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Γιέργκ Χόφμαν, μία τέτοια τόνωση στο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση. Παρά ταύτα, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι επιπλέον αυξήσεις πιθανώς να αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων.

Στις αρχές του 2015, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ εισήγαγε το νόμιμο ελάχιστο ωρομίσθιο των 8,50 ευρώ, αποπειρώμενη να ενδυναμώσει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της Γερμανίας επισημαίνει ότι ο μεικτός μηνιαίος μισθός των ανειδίκευτων εργαζομένων έχει αυξηθεί 4,1%, εν συγκρίσει με το παρελθόν έτος. Επιπλέον, προσέθεσε ότι παρατηρείται διαφορετικός ρυθμός στην αύξηση των μισθών ανάμεσα στις ανατολικές και στις δυτικές περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, τέλος, οι υπάλληλοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία είδαν τη μισθολογική τους αύξηση να διαμορφώνεται στο 3,9%, όταν αντίστοιχα στην πρώην Δυτική Γερμανία οι αποδοχές ενισχύθηκαν κατά 2,5%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή