Το βαρίδι των κεφαλαιακών ελέγχων παραμένει για τις μικρές επιχειρήσεις

Το βαρίδι των κεφαλαιακών ελέγχων παραμένει για τις μικρές επιχειρήσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φαίνεται να πολυασχολείται κανένας με τα capital controls, τα οποία προκαλούν μεγάλη ζημιά στις μικρές επιχειρήσεις. Τα capital controls υποτίθεται θα «χαλάρωναν» και θα τερματίζονταν σύντομα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, ούτε για αστείο δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων όσο η οικονομία παραμένει δέσμια της αβεβαιότητας. Και ο χρόνος κυλάει, η διαπραγμάτευση καλά κρατεί και ήδη βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο, χωρίς να ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο!

Σε ευθεία αμφισβήτηση της ανακήρυξης των ΕΛΠΕ ως πρoτιμητέου επενδυτή για την περιοχή της Αρτας-Πρέβεζας προχώρησε χθες με ανακοίνωσή της η Energean Oil. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της. Σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ίδιας ως προτιμητέου επενδυτή για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνει ότι θα συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, ενόψει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της σύμβασης.

Περί σύγκρουσης συμφερόντων

Υπάλληλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), η οποία έχει αποσπασθεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, φημολογείται ότι προορίζεται για το αξίωμα του αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς ο κ. Δ. Λουκάς θα υποχρεωθεί εντός μηνός –βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης– να αποχωρήσει. Η υπάλληλος που ανήκει στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό της ΕΑ είχε αποσπασθεί στο γραφείο του Ν. Παππά και κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για δικηγόρο που είχε διατελέσει και νομικός εκπρόσωπος εταιρειών, υποθέσεις των οποίων είχε εξετάσει η ΕΑ στο παρελθόν. Εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν, τότε το επιχείρημα του κ. Γ. Σταθάκη ότι με την τροπολογία επιχειρείται, μεταξύ άλλων, «να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ νομικών εκπροσώπων της ΕΑ και νομικών εκπροσώπων ελεγχόμενων εταιρειών» είναι μάλλον έωλο.

Την ερχόμενη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 θα ανακοινώσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης MSCI τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών. Σημειώνεται ότι στον MSCI Greece συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Εθνικής Τράπεζας, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Folli Follie, Jumbo, Eurobank και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Πώς μπήκαν οι Καναδοί στην Τράπεζα Αττικής

Με την πίεση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, μπήκε ο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Αρχικά ο κ. Σπίρτζης πίεζε τους Καναδούς μετόχους να συμφωνήσουν ο ΔΑΑ να συμμετάσχει με 20 εκατ., όπως η ΕΥΔΑΠ. Οι Καναδοί απέρριψαν το αίτημα κι έτσι η έκτακτη Γ.Σ. της 7/12/2015 παρήλθε άπρακτη. Τελικά, και για να μη φανεί ως «αρνητική» ψήφος προς την ελληνική οικονομία, οι Καναδοί συναίνεσαν στη διάθεση 9,9 εκατ. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η συμμετοχή αυτή έγινε με υπέρβαση των όρων της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ.

Σημαντική μείωση κρατήσεων από τη γερμανική αγορά

Πτώση 23,4% εμφάνιζαν έως και τον Δεκέμβριο οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων από τη Γερμανία για την Ελλάδα τη προσεχή σεζόν, βάσει στοιχείων της Gfk. Η εταιρεία εκτιμά για τη χώρα μας ότι ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις προτιμήσεις των Γερμανών για τις διακοπές των καλοκαιρινών μηνών οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και η δημοσιότητα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ως προς το προσφυγικό. Πτώση 25,9% παρουσιάζαν έως και τον Δεκέμβριο οι κρατήσεις στην Τουρκία, 40% στην Αίγυπτο, 68,8% στην Τυνησία, 17,7% στη Γαλλία και 21,2% στην Κύπρο, ενώ στα Κανάρια Νησιά εμφάνιζαν αύξηση 20,1% και στην Ιταλία 9,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή