Ξένες «Σειρήνες» καλούν Ελληνες πλοιοκτήτες

Ξένες «Σειρήνες» καλούν Ελληνες πλοιοκτήτες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σειρά road shows και ακόμα περισσότερων κατ’ ιδίαν ραντεβού, που έχουν πραγματοποιήσει στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες, ξένα ναυτιλιακά κέντρα έρχονται τώρα μαζικά για να παρουσιάσουν τα κίνητρα που προσφέρουν για μετεγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών. Η λίστα συμμετοχών στα «Ποσειδώνια» είναι ήδη μεγάλη και ακόμα δεν έχει κλείσει, όπως σημειώνει στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής τους, Θεόδωρος Βώκος. Καταλύτης, εξηγεί, αποτελεί η ενίσχυση του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την ενίσχυση ναυτιλιακών επιχειρηματικών κέντρων, αλλά και η συγκυρία. Με την ελληνόκτητο ναυτιλία να ελέγχει μερίδιο άνω του 17% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου, το μεγαλύτερο και με διαφορά διεθνώς, είναι φυσικό να αποτελεί κάτι σαν το «ιερό δισκοπότηρο» αυτής της δραστηριότητας.

Ποιοι θα έρθουν λοιπόν εδώ σε τέσσερις μήνες για να προσπαθήσουν να πείσουν τους Ελληνες εφοπλιστές να μετεγκατασταθούν στην έδρα τους; Κατ’ αρχήν παρόντα θα είναι τα παραδοσιακά ναυτιλιακά κέντρα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Κύπρου και της Μάλτας. Να σημειωθεί πως η Σιγκαπούρη πραγματοποίησε στις αρχές Δεκεμβρίου σειρά παρουσιάσεων στην Αθήνα για την προσέλκυση ελληνικών εταιρειών, ενώ η Κύπρος στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιήσει στη Λεμεσό ανάλογη εκδήλωση, εξασφαλίζοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών. Ομως στα «Ποσειδώνια» φέτος θα κάνει την εμφάνισή του και ένα νέο εθνικό περίπτερο, αυτό το Λουξεμβούργου, το οποίο πραγματοποιεί παρθενική εμφάνιση εδώ, παρουσιάζοντας το Cluster Maritime Luxembourgeois. Αλλα ναυτιλιακά κέντρα που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, πραγματοποιώντας παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, είναι το Dubai Maritime City από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Shanghai Maritime and Finance Excellence Centre από την Κίνα και το Vancouver International Maritime Centre του Καναδά. Να σημειωθεί πως αρχές Σεπτεμβρίου το ναυτιλιακό κέντρο του Βανκούβερ παρουσίασε σε Ελληνες επιχειρηματίες της ποντοπόρου τα προτερήματα της μετεγκατάστασης εκεί, στην οικία του Καναδού πρέσβη στην Αθήνα.

Πολλοί ακόμα εκπρόσωποι ξένων ναυτιλιακών κέντρων αλλά και όλων των νηολογίων, κρατών που θέλουν να προωθήσουν τις σημαίες τους, θα είναι παρόντες στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Βώκο, η ζήτηση για εκθεσιακό χώρο εν γένει, δηλαδή και από άλλους παρόχους υπηρεσιών, προμηθευτές και ναυπηγεία, υπερβαίνει αυτή της προηγούμενης διοργάνωσης («Ποσειδώνια 2014»), οπότε και είχαν δώσει το παρών 1.840 εκθέτες και πάνω από 19.000 επισκέπτες.

Ολα αυτά, ενώ η ελληνική ναυτιλία και η ελληνική κυβέρνηση έχουν de facto περιέλθει σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε. που, με επιστολή της, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ζητεί αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ναυτιλιακών στην Ελλάδα και κάνει σειρά προτάσεων που αξιώνει να υιοθετηθούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή