Αντιδρούν οι ξένοι μέτοχοι στη ρευστοποίηση των επισφαλειών

Αντιδρούν οι ξένοι μέτοχοι στη ρευστοποίηση των επισφαλειών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικοί εμφανίζονται οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών στην προοπτική πώλησης «κόκκινων» δανείων σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια, θεωρώντας ότι είναι ασύμφορο να πωληθούν τέτοια δάνεια στη σημερινή συγκυρία, όπου η εγχώρια οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της κρίσης. Αντίθετα υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα ή και σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις. Οπως εκτιμούν, τα «κόκκινα» δάνεια, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη πηγή εσόδων τα επόμενα χρόνια, αν η οικονομία επανέλθει σε θετική πορεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν έρθει δεκάδες ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που έχουν αποκτήσει μετοχές τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και στις σχετικές συζητήσεις με τις διοικήσεις τους για το ενδεχόμενο πώλησης προβληματικών στοιχείων, η μεγάλη πλειονότητα των ξένων αντιδρά: «Γιατί να πωληθούν δάνεια σε τιμές 10% ή 20% της ονομαστικής τους αξίας, όταν μπορούμε να ανακτήσουμε πολύ περισσότερο, ειδικά αν η οικονομία ανακάμψει;».

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και μέχρι τώρα εκμεταλλεύονται το νομοθετικό χάος.

Επιπλέον στα επιχειρηματικά δάνεια εκτιμάται ότι ένα 20% των μη εξυπηρετούμενων μπορεί γρήγορα να επανέλθει, υπό προϋποθέσεις, σε συνθήκες κανονικότητας. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, το επόμενο 12μηνο οι τράπεζες θα εργαστούν εντατικά στο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν ποια δάνεια μέσω ρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων μπορούν να ανανήψουν και ποια είναι βαθιά προβληματικά. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στις τράπεζες. Για να μπορέσουν να επιταχύνουν τις ανακτήσεις πολλές τράπεζες σχεδιάζουν να αναθέσουν σε εξειδικευμένες εταιρείες τη διαχείριση (άλλα όχι να πουλήσουν) προβληματικών δανείων. Οι εξειδικευμένες εταιρείες θα εξασφαλίζουν αμοιβή, δηλαδή προμήθεια, μόνο αν ξεπερνούν τους δείκτες ανακτήσεων της τράπεζας. Για παράδειγμα, αν σε μια κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων η τράπεζα κατορθώνει να ανακτά το 13% των «κόκκινων», η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση θα πετύχει σημαντική αμοιβή μόνο για το κομμάτι των ανακτήσεων που θα ξεπεράσει το 13%.

Στελέχη τραπεζών χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ξένους ως «πολύ κακό για το τίποτα». Υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται διάφοροι ξένοι που ενδιαφέρονται, αλλά μόλις κατανοούν το χαοτικό νομοθετικό πλαίσιο, τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, το πολύ μικρό μέγεθος των περισσότερων επιχειρήσεων και το καθεστώς προστασίας πολλών κατηγοριών δανειοληπτών, αποχωρούν άπραγοι. Αλλωστε, μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν έχουν, ούτε είναι εύκολο να αποκτήσουν, την κυριότητα ενός δανείου για να μπορούν να το πουλήσουν σε τρίτο.

Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, δεν δημιουργήθηκαν σε μια νύχτα. Στο τέλος του 2014 τα πιστωτικά ανοίγματα, δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια που εμφάνιζαν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς αθέτησης, έφταναν τα 80 δισ. ευρώ, το 2013 τα 75 δισ. ευρώ, το 2012 τα 60 δισ. ευρώ, το 2011 τα 45 δισ. ευρώ και το 2010 τα 30 δισ. ευρώ. Παρά τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες σχετικές συναλλαγές όλα αυτά τα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή