Αποψη: Ισπανικό αδιέξοδο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​υτή θα μπορούσε να είναι η χαμένη χρονιά της Ισπανίας. Σχεδόν επτά εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τα ισπανικά κόμματα δεν έχουν κατορθώσει να σχηματίσουν κυβέρνηση. Βραχυπρόθεσμα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία. Ωστόσο, το παρατεταμένο αδιέξοδο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και τη δυναμική της οικονομίας.

Ας δούμε πώς έχει η ιστορία μέχρι σήμερα: από τις εκλογές του Δεκεμβρίου δεν προέκυψε κόμμα με σαφή πλειοψηφία. Αφότου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, ξεκίνησε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, ο κ. Σάντσες έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του.

Το κόμμα του έχει διαφορετικές απόψεις τόσο από τους κεντρώους Ciudadanos όσο και από το ριζοσπαστικό Podemos σε πολλά θέματα, περιλαμβανομένων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και του δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Η πολιτική παράλυση δεν είναι ασυνήθιστη σε χώρες όπως η Ιταλία ή το Βέλγιο. Στην Ισπανία, όμως, είναι δίχως προηγούμενο. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να μην πειράζει τόσο: οι εταιρείες παίρνουν μήνες προτού αποφασίσουν για επενδύσεις. Ο Ιανουάριος ήταν καλός για τον τομέα της μεταποίησης και ο τουρισμός, τομέας κρίσιμος, ανθεί. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2016 έχοντας ήδη αναπτυχθεί με τον εντυπωσιακό ρυθμό 3,2% το 2015.

Ομως, η ύπαρξη πολιτικού κενού θα άλλαζε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Η παρούσα αβεβαιότητα θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά 0,4% με 0,7% τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Χεσούς Φερνάντες Βιγιαβέρντε. Οι αρνητικές επιπτώσεις για την ισπανική οικονομία θα μπορούσαν να περιοριστούν εάν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων κυβερνητικός συνασπισμός που να είναι φιλικός προς τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο είναι πιθανό πως όποια κυβέρνηση και να προκύψει θα είναι ασθενική.

Στην περίπτωση, όμως, που ο κ. Σάντσες δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη, τότε η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε εκλογές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι παρεμφερές με αυτό των εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε αυτή την περίπτωση η Ισπανία θα έχει επιστρέψει και πάλι στο μηδέν.

Οποιοσδήποτε και εάν ηγηθεί της Ισπανίας έχει μπροστά του πολλά να κάνει παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ο προϋπολογισμός του 2016 έχει ήδη εγκριθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015 και το 2016. Ορισμένες συμφωνίες που εξαρτώνται από το κλίμα εμπιστοσύνης ή από πολιτική υποστήριξη, όπως η περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, θα μπορούσαν να «παγώσουν». Το ίδιο θα συμβεί και με άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην αγορά εργασίας. Η Ισπανία δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει και άλλο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή