Τζ. Πατσανέζε: Παγκόσμιος κόμβος διακίνησης προϊόντων για την BAT ο Πειραιάς

Τζ. Πατσανέζε: Παγκόσμιος κόμβος διακίνησης προϊόντων για την BAT ο Πειραιάς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική πολυεθνική καπνοβιομηχανία British American Tobacco, μέσω της θυγατρικής της BAT Hellas, αποφάσισε να υλοποιήσει μια μεγάλη επένδυση στον Πειραιά, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ο Ιταλός πρόεδρος της BAT Hellas, Τζιανπιέρο Πατσανέζε, σε συνέντευξή του στην «Κ» αποκαλύπτει γιατί η βρετανική μητρική αποφάσισε τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά, όπου θα διακινούνται προϊόντα αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης αναφέρεται σε επιπλέον επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ την τρέχουσα τριετία. Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Τζιανπιέρο Πατσανέζε, που είναι υπεύθυνος για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ, έχει ως εξής:

Κάλυψη έως 10 χωρών

– Τι αναμένετε από την επένδυση που ανακοινώσατε στον Πειραιά;

– Η δημιουργία διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και στην ανάπτυξή του έχει δυνατότητα κάλυψης έως 10 χωρών. Δημιουργείται έτσι στον Πειραιά ένας διεθνής κόμβος με δυνατότητα διακίνησης προϊόντων ετήσιας αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ και μεταφορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Το κέντρο έχει δυνατότητα έως και τριπλασιασμού του όγκου προϊόντων που διακινούμε σήμερα, συμβάλλοντας στην απασχόληση, με σημαντική αύξηση στη διακίνηση και στον αριθμό των φορτηγών εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα γίνει εφικτό με την υλοποίηση της επένδυσης.

– Ποιο είναι το σοβαρότερο επιχείρημα που άκουσε η κεντρική διοίκηση της British American Tobacco στη Βρετανία και επέλεξε τον Πειραιά να αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο του ομίλου τα επόμενα χρόνια;

– Αυτό που είδαμε είναι οι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα παρά το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Αυτές οι δυνατότητες ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στις προσπάθειες για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και τις προοπτικές που υπάρχουν και, με το δεδομένο αυτό, θεωρούμε σημαντικό οι μεγάλες εταιρείες με πολύχρονη και σταθερή παρουσία στη χώρα να οδηγούν τη διαδρομή προς το μέλλον.

– Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2016 τι άλλο θα περιλαμβάνει και τι αξία θα έχει;

– Εχουμε ένα φιλόδοξο πλάνο για την ελληνική αγορά. Είναι σε εξέλιξη ένα ευρύ πλάνο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, προϊοντικών καινοτομιών και επενδύσεων για την ελληνική αγορά αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Και όλα αυτά παράλληλα με την συνεχή συμβολή μας στα κρατικά έσοδα, ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, μέσω φόρων, το ύψος των οποίων έχει ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

– Πώς εξελίχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της British American Tobacco Hellas το 2015;

– Οι φορολογικές παρεμβάσεις απέτυχαν πλήρως, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια μείωση των εσόδων του κράτους από τα προϊόντα καπνού, με μόνο κερδισμένο δυστυχώς το λαθρεμπόριο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον με την αναποτελεσματική πολιτική φορολόγησης των τελευταίων ετών να έχει επηρεάσει δυσμενώς την αγορά, είναι εύλογο και ο τζίρος της εταιρείας μας, που κυμαίνεται στα επίπεδα των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, να παρουσιάζει στασιμότητα. Παράλληλα, όμως, είναι ενθαρρυντικό ότι τα στρατηγικά προϊόντα μας, όπως το Peter Stuyvesant, το Lucky Strike και το Prince, παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη.

Στρατηγική αγορά

– Η Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 7 χρόνια ύφεσης. Υπήρξε έστω και σκέψη να αποχωρήσετε από την ελληνική αγορά;

– Για την British American Tobacco, η Ελλάδα ήταν και παραμένει στρατηγική αγορά. Αποτελεί τα κεντρικά γραφεία για τέσσερις αγορές (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ισραήλ), με συνεχή συνεργασία με 40.000 Ελληνες που απασχολούνται στο λιανεμπόριο, στη διανομή και στην αγροτική παραγωγή. Παράλληλα, αποτελούμε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και ποιοτικούς εργοδότες στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι που παρά την κρίση έχουμε δώσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους και παροχές στους εργαζομένους τα τελευταία δύο χρόνια, στρατηγική που συνεχίζεται και το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή