Παράγωγα και Εναλλακτική σε λήθαργο

Παράγωγα και Εναλλακτική σε λήθαργο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά Παραγώγων όσο και η Εναλλακτική αγορά που λειτουργούν ταυτόχρονα με την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου παραμένουν σε επενδυτικό λήθαργο. Μία εξέλιξη που μάλλον κρίνεται αναμενόμενη αν αναλογιστούμε ότι η Κύρια Αγορά έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα βέβαια το περσινό κλείσιμο για 25 συνεδριάσεις (Ιούλιος 2015) εξαιτίας της επιβολής των capital controls. Το πρόβλημα με την αγορά παραγώγων είναι ότι απευθύνεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό επενδυτών που είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι και γνωρίζουν πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη, καθώς εκτός του πονταρίσματος στην άνοδο των μετοχών θα πρέπει να ποντάρουν και στην πτώση, όπως είναι η τάση της κύριας αγοράς τα χρόνια της ύφεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς Παραγώγων, μείωση κατά 34,5% σημειώθηκε στον μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών του συνόλου των συμβολαίων, που διαπραγματεύτηκαν κατά τον Δεκέμβριο του 2015, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2015).

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο 2015 διαπραγματεύτηκαν 38.276 συμβόλαια, κατά μέσον όρο, ημερησίως, έναντι 58.460 συμβολαίων του τελευταίου τριμήνου.

Οι κωδικοί συναλλαγών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015 ανήλθαν σε 38.257, ήτοι 93 περισσότεροι από τα τέλη Νοεμβρίου του 2015. Από τους κωδικούς αυτούς, συναλλαγές πραγματοποίησαν οι 1.931, ή ποσοστό 5,0%.

Στην Εναλλακτική αγορά που δημιουργήθηκε το 2007 εισήλθαν καλές και υγιείς επιχειρήσεις αλλά μικρές σε μέγεθος και με περιορισμένη διασπορά, γεγονός που καθιστά αδύνατο να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια αλλά και να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα των μετοχών τους. Η συγκεκριμένη αγορά χαρακτηρίζεται «μη οργανωμένη αγορά», καθώς δεν εμπίπτει στις διατάξεις που υποχρεωτικά εφαρμόζονται στις οργανωμένες αγορές και επιβάλλουν αυστηρότερες προϋποθέσεις εισαγωγής και παραμονής σε αυτές. Στόχος της συγκεκριμένης αγοράς που λειτουργεί ως προθάλαμος για την Κύρια Αγορά είναι να υποστηρίξει την άντληση κεφαλαίων μικρομεσαίων εταιρειών, καθώς και να καλύψει την ανάγκη για εύκολη, γρήγορη και με μικρό κόστος ένταξη στο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Το Χ.Α. είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων ένταξης στη διαπραγμάτευση και των υποχρεώσεων των εταιρειών και των συμβούλων της ΕΝ.Α. Η διαπραγμάτευση και η εκκαθάριση των μετοχών στην ΕΝ.Α είναι παρόμοια με αυτή της οργανωμένης αγοράς του Χ.Α.

Η ΕΝ.Α χαρακτηρίζεται από ευέλικτα κριτήρια ένταξης και παραμονής σε σχέση με την «οργανωμένη αγορά» και απευθύνεται σε εταιρείες με δυναμισμό και προοπτικές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή