Τα μεγάλα hedge funds αυξάνουν τα στοιχήματά τους κατά του γουάν

Τα μεγάλα hedge funds αυξάνουν τα στοιχήματά τους κατά του γουάν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων που έχει επιβάλει το Πεκίνο είναι ασύμβατοι με το καθεστώς διεθνούς αποθεματικού νομίσματος που αναγνώρισε το ΔΝΤ στο γουάν στο τέλος Νοεμβρίου. Εκτοτε, όμως, το γουάν έχει υποχωρήσει κατά 2,8% εξαιτίας των μαζικών εκροών κεφαλαίων και των εναντίον του στοιχημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταφύγει η κινεζική ηγεσία στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να το στηρίξει και να επιβάλει περιορισμούς στις αγορές δολαρίων. Κι ενώ τα διαθέσιμα των 3,33 τρισ. δολαρίων θα μπορούσαν να προσφέρουν ισχυρή ασφαλιστική δικλίδα, το Πεκίνο ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον Τζορτζ Σόρος και μια σειρά από hedge funds που στοιχηματίζουν κατά του κινεζικού νομίσματος.

Σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal συγκαταλέγει στα μεγάλα hedge funds που αυξάνουν τα στοιχήματά τους κατά του γουάν το Hayman Capital Management αλλά και το Greenlight Capital του Ντέιβιντ Αϊνχορν, εταίρου του Τζορτζ Σόρος. Ο Ούγγρος μεγαλοεπενδυτής προκάλεσε, άλλωστε, καχυποψία στο Πεκίνο όταν στο περιθώριο του Νταβός προεξόφλησε ότι η Κίνα βρίσκεται ήδη σε πορεία «ανώμαλης προσγείωσης». Χαρακτήρισε μάλιστα ψευδή τα επίσημα στοιχεία που φέρουν την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 6,8% και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πραγματικός ρυθμός δεν υπερβαίνει το 3,5%. Το Πεκίνο αντέδρασε με πρωτοσέλιδη δημοσίευση στην αγγλόφωνη έκδοση της κινεζικής εφημερίδας και επισήμου οργάνου της κινεζικής ηγεσίας People’s Daily, που με τον τίτλο «Πόλεμος κατά του κινεζικού νομίσματος; Χα, Χα» προειδοποιούσε τον Ούγγρο επενδυτή ότι θα χάσει.

Αναλυτές του περιοδικού Fortune χαρακτήρισαν ατυχή την κίνηση καθώς ο Τζορτζ Σόρος δεν είχε αναφερθεί ούτε στο γουάν ούτε στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ, αν και είχε δηλώσει ότι στοιχηματίζει στην πτώση των ασιατικών νομισμάτων. Προειδοποιούσαν μάλιστα την κινεζική ηγεσία πως ενδέχεται να προσελκύσει την προσοχή σε ένα πρόβλημα που προσπαθεί να υποβαθμίσει. Δεν έλειψαν, πάντως, και οι αναλυτές που θεώρησαν δικαιολογημένη την αντίδραση του Πεκίνου καθώς ο Τζορτζ Σόρος μπορεί να αποτελεί φόβητρο για κάθε κεντρική τράπεζα ιδιαιτέρως όταν αυτή προσπαθεί να διατηρήσει τεχνητά υψηλή την ισοτιμία του νομίσματός της. Κι αυτό, γιατί ο Ούγγρος επενδυτής άντλησε κέρδη ενός δισ. δολαρίων και έγινε ευρύτερα γνωστός το 1992 όταν κατόρθωσε να «γονατίσει» τη στερλίνα και να εξωθήσει τη Βρετανία εκτός μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ε.Ε. Εχει, άλλωστε, κατηγορηθεί ότι συνέδραμε καθοριστικά με τα στοιχήματά του στην κρίση των ασιατικών οικονομιών το 1997.

Σε ό,τι αφορά την κλίμακα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το Πεκίνο, εγκατέλειψαν την Κίνα 1 τρισ. δολάρια το περασμένο έτος. Η ένταση των εκροών γίνεται αντιληπτή όταν συγκριθεί με τις αντίστοιχες του 2014 που δεν υπερέβησαν τα 134,3 δισ. δολάρια, μολονότι είχε ήδη ενταθεί η ανησυχία για την επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η προσφυγή του Πεκίνου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωσή τους κατά 513 δισ. δολάρια στη διάρκεια του περασμένου έτους. Πολλοί αναλυτές συμμερίζονται την άποψη της People’s Daily και επισημαίνουν ότι τα περίπου 3,33 τρισ. δολάρια των διαθεσίμων στα οποία μπορεί ακόμη να βασίζεται το Πεκίνο αποτελούν αρκετά ισχυρή ασφαλιστική δικλίδα. Σύμφωνα, όμως, με τον Τζέισον Ντο, αναλυτή ασιατικών νομισμάτων της Societe Generale, αν 65 εκατ. από τους κατοίκους της Κίνας, το 5% του πληθυσμού της, αποσύρουν τα 50.000 δολάρια που είναι το ανώτατο όριο ετήσιων αναλήψεων, θα εξανεμισθούν τα διαθέσιμα της χώρας. Ο ίδιος εκτιμά πως αν συνεχισθούν οι εκροές κεφαλαίων, το κινεζικό νόμισμα θα υποχωρήσει κατά ακόμη 12% μέσα στο 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή