Ο εφιάλτης «Ζίκα» απειλεί τους Αγώνες

Ο εφιάλτης «Ζίκα» απειλεί τους Αγώνες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους κινδύνους εγκυμονεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η αυλαία των οποίων είναι σε έξι μήνες, ο ιός «Ζίκα» που εισέβαλε στη διεθνή επικαιρότητα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής του στη Λατινική Αμερική, κατά κύριο λόγο.

Σαν να μην έφταναν η πολιτική αστάθεια, η κακή οικονομική πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, οι καθυστερήσεις στα έργα υποδομής και η αντίθεση πολλών Βραζιλιάνων στη σπατάλη τεράστιων ποσών για τη διοργάνωση των Αγώνων του Αυγούστου, έρχεται τώρα να προστεθεί και ο εφιάλτης μιας επιδημίας γρίπης που έχει σοβαρές επιπτώσεις σε εγκύους και έμβρυα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέσα στην εβδομάδα κήρυξε τον «Ζίκα» έκτακτη περίπτωση απειλής της δημόσιας υγείας, στο επίπεδο του Εμπολα. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, προκαλεί πυρετό, αναφυλαξία, πόνους στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα, αλλά το σημαντικότερο είναι η επίπτωση στις εγκύους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Ζίκα συνδέεται με την εκδήλωση μικροκεφαλίας στα νεογνά, συρρικνώνοντας τον όγκο του κεφαλιού και προκαλώντας υπανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Οι αρχές στη Βραζιλία στέλνουν διαφορετικά μηνύματα σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης, με την πρόεδρο κ. Ντίλμα Ρούσεφ να δηλώνει ότι δεν θα φεισθεί εξόδων για την καταπολέμηση του ιού και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία εμβολίου. Την ίδια ώρα ο υπουργός Συντονισμού, Ζακ Γουάγκνερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για αθλητές και επισκέπτες, παρά μόνο για τις εγκύους.

Εκτός από την προειδοποίηση του ΠΟΥ, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία που αφορά κατά κύριο λόγο τις εγκύους για πάνω από 20 χώρες όπου εμφανίζει έξαρση ο «Ζίκα». Μεταξύ τους είναι και η Βραζιλία.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, καθησυχαστική όπως είναι συνήθως όταν πρόκειται για τομέα ευθύνης της, δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Καλωσορίζουμε την απόφαση του ΠΟΥ [να κηρύξει έκτακτη κατάσταση υγείας] διότι βοηθά στην ενημέρωση για τον ιό και για την παροχή ακόμη περισσότερων πόρων για την καταπολέμησή του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. «Είμαστε σε στενή επαφή με τον ΠΟΥ και βλέπουμε ότι προς το παρόν ο Οργανισμός δεν έχει εκδώσει κάποια ταξιδιωτική απαγόρευση. Επιπλέον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μια εποχή που δεν είναι η κύρια περίοδος αναπαραγωγής για τα κουνούπια» πρόσθεσε.

Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Μαρσέλο Κάστρο, ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν 200.000 στρατιώτες για να αρχίσουν εκστρατεία κουνουποκτονίας. Το υπουργείο του ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ήδη το 25% των 49 εκατομμυρίων νοικοκυριών της Βραζιλίας έχει επιθεωρηθεί.

Κι όλα αυτά λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε στο Ρίο ότι παρά τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό των Αγώνων, αυτός αυξήθηκε κατά 100 εκατ. δολάρια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή