Αξιολόγηση έπειτα από… καραμπόλες

Αξιολόγηση έπειτα από… καραμπόλες

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αίσθηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ «δεν έχει μυαλό για τίποτε άλλο πέραν του προσφυγικού» αποκόμισε το πρωθυπουργικό επιτελείο από τη συνάντηση που είχε μαζί της ο κ. Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο.

Για την ελληνική αντιπροσωπεία, η διάσκεψη των δωρητών για τη Συρία αποτέλεσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να έχει μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και να επιδιώξει την εξασφάλιση της πολιτικής στήριξής της στην επιθυμία της Αθήνας να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς η αξιολόγηση.

Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αναφέρουν ότι στη συνάντηση το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν σε δεύτερη μοίρα, καθώς κατέστη σαφές από όσα είπε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και η αλλαγή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την πολιτική εικόνα της, αποτελούν την κεντρική προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα λειτουργήσει υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, που δεν αποκλείεται να ενταθούν με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, κάτι στο οποίο εμφανίζεται να συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός κινείται εκ νέου στην κατεύθυνση οικοδόμησης πολιτικών συμμαχιών και πολιτικής διαπραγμάτευσης, την οποία είχε επιδιώξει και πριν από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μηνύματα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς αποτυπώνονται σημαντικές ενστάσεις επί των κυβερνητικών προτάσεων, ενώ το κουαρτέτο δεν δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία της κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και αφήνει να εννοηθεί ότι εγκαινιάσθηκε μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο.

Το ενδεχόμενο να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για ικανό χρονικό διάστημα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, που φοβάται ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οξύνει περισσότερο τις κοινωνικές αντιδράσεις και θα αυξήσει την πίεση προς τους βουλευτές. Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι, επισήμως τουλάχιστον, η άλλη πλευρά δεν έχει παρουσιάσει τις θέσεις, προτάσεις και απαιτήσεις της. Η κυβερνητική πρόταση που έχει παρουσιασθεί σίγουρα μέσα από τη διαπραγμάτευση θα αλλάξει, και όχι προς το καλύτερο, παραδέχονται ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Αντιδράσεις βουλευτών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήδη καταγράφονται αντιδράσεις από βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν μεταφέρει στα αρμόδια κομματικά και κοινοβουλευτικά έδρανα την ενόχλησή τους για τις καθυστερήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με το ασφαλιστικό. Οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό ουσιαστικά «σέρνεται» από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και άνοιξε η συζήτηση για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, και, όσο ο καιρός περνάει, οι αντιδράσεις αυξάνονται. Με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο είχε αποσύρει από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, εξαιτίας των αντιδράσεων των δανειστών. Η επαναφορά του σχετικού νομοσχεδίου, όπως και η άρνηση της κυβέρνησης να ενσωματώσει παρατηρήσεις των θεσμών στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, ερμηνεύονται, επίσης, ως δείγματα καλλιέργειας συγκρουσιακού κλίματος στη διαπραγμάτευση.

Το ορατό ενδεχόμενο οι εταίροι να απαιτήσουν ακόμα πιο σκληρές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει το μεσοπρόθεσμο έχει προκαλέσει αντικρουόμενες εισηγήσεις και μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Η άποψη που δείχνει να κυριαρχεί μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη βουτήξει στα «μνημονιακά νερά» και έχει εισπράξει φθορά από αυτό, είναι σχεδόν μονόδρομος η ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να μπορέσει να ανατάξει το κλίμα με τα θετικά, όπως η προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και η αλλαγή στο οικονομικό κλίμα. Διαφορετικά, εάν υπαναχωρήσει τώρα, κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη φθορά, που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας ενδεχόμενης απόφασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την οποία δεν επιθυμούν οι πολίτες.

Υπάρχουν ωστόσο στελέχη, κυρίως από την πλευρά του κόμματος, που εκτιμούν ότι η φθορά που συγκεντρώνεται μεγαλώνει με όλο και ταχύτερους ρυθμούς, όπως και η δυσαρέσκεια στην εκλογική βάση. Από αυτή τη μερίδα στελεχών διατυπώνονται σκέψεις ακόμα και για εκλογές, προκειμένου να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδη που κατάφερε να αποκομίσει τα τελευταία χρόνια, ενώ επισημαίνεται, με παραπομπή στα συνθήματα των διαδηλώσεων της Πέμπτης, ότι η φθορά πλέον αγγίζει τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή