Περισσότερες ώρες οι αποκλεισμοί των δρόμων από τους αγρότες

Περισσότερες ώρες οι αποκλεισμοί των δρόμων από τους αγρότες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδιαζόμενη από την πλευρά των αγροτών κάθοδος στην Αθήνα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση. Με όχημα τη δημιουργία του μητρώου αγροτών και τον διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών επιχείρησαν να διασπάσουν το μέτωπο των κινητοποιούμενων, προκειμένου με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το κλείσιμο του κέντρου της πρωτεύουσας από τρακτέρ. Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν φαίνεται να αποδίδουν, το αντίθετο μάλιστα, οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους κλείνοντας τους δρόμους για περισσότερες ώρες. Χαρακτηριστικά ακυρώθηκε χθες η συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα το αγροτικό που είχε ορισθεί στη Βουλή για σήμερα και στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αγροτών. Ομως, τελικά οι αγρότες δεν δέχτηκαν να συμμετέχουν –ακόμα και εκπρόσωποι εκείνων που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση που ελήφθησαν στη Νίκαια– οπότε κρίθηκε ότι θα ήταν μια κίνηση «άνευ ουσίας».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι στο μητρώο αγροτών θα ενταχθούν όσοι έχουν εισόδημα κατά 50% από τον αγροτικό τομέα, δηλαδή περίπου 275.000 άτομα. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε η «κάρτα του αγρότη», η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό «να μπορεί να προεισπράττει όλο τον χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούται, από το τραπεζικό ίδρυμα της προτίμησής του, με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και τη χρηματοδότηση εν γένει της δραστηριότητάς του». Για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα επιχειρείται η επιτάχυνση της καταβολής των οφειλομένων από το Δημόσιο στους αγρότες από επιστροφή ΦΠΑ έως τον φόρο πετρελαίου. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές χθες διεμήνυαν ότι «όλα βρίσκονται στον αέρα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οπότε ίσως είναι άκαιρο να συζητήσουμε».

Οι αγρότες από την άλλη παραμένουν ανυποχώρητοι, ενισχύοντας τα μπλόκα και κλείνοντας για περισσότερες ώρες τα σημεία των εθνικών οδών που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους. Κλειστό παραμένει εδώ και μια εβδομάδα το τελωνείο στον Προμαχώνα για νταλίκες και φορτηγά. Την Κυριακή σε σύσκεψη στη Νίκαια, αγρότες αποφάσισαν επ’ αόριστον αποκλεισμούς σε τελωνεία και σε λιμάνια. Ωστόσο, χθες το μεσημέρι άνοιξαν για λίγες ώρες τα Τέμπη, καθώς είχε δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι οι αγρότες στα Τέμπη δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας και έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις σε σχέση με την κάθοδο στην Αθήνα «που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αδιέξοδο». Ωστόσο, έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από την άλλη, στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας –όπου πρωτοστατεί ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας– αποφασίστηκε να μετακινηθούν οι αγρότες με τρακτέρ στην Αθήνα την Παρασκευή και να στρατοπεδεύσουν για δύο τουλάχιστον ημέρες στο Σύνταγμα.

Η συνέλευση της Νίκαιας επιμένει στη θέσπιση αφορολόγητου των 12.000 ευρώ κατά άτομο (σημειώνεται μικρή υποχώρηση, καθώς αρχικά ορισμένοι ζητούσαν αφορολόγητο 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα) στην απόσυρση του ασφαλιστικού, στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή