Προσπάθειες σύγκλισης κυβέρνησης – θεσμών

Προσπάθειες σύγκλισης κυβέρνησης – θεσμών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκής θα είναι η επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όσο θα διαρκέσει το «διάλειμμα» των διαπραγματεύσεων από κοντά, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να συγκλίνουν στα θέματα του ασφαλιστικού, των νέων δημοσιονομικών και των «κόκκινων» δανείων.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης – δανειστών, ενώ κατευθύνσεις ενδεχομένως να δώσει και το Eurogroup της Πέμπτης. Σε κάθε περίπτωση όλα τα δύσκολα μέτωπα παραμένουν ανοικτά (όπως και η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα), ενώ από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας προέκυψε ένα ακόμα δύσκολο ζήτημα που θεωρητικώς είχε σχεδόν «κλείσει».

Πρόκειται για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρέσει από την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκείνα που έχουν ληφθεί για πρώτη κατοικία – τουλάχιστον – ενώ οι θεσμοί θεωρούν ότι το θέμα έχει κλείσει και θα πωλούνται και αυτά. Επίσης, αναμένεται να θέσουν υπό συζήτηση και το θέμα της πώλησης των εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως, αυτή την εβδομάδα η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την δουλειά της πλήρους ποσοτικοποίησης των προτάσεων της για το ασφαλιστικό. Επίσης, ανοικτά είναι και τα θέματα των ποσοστών αναπλήρωσης, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται δημιουργούν κίνητρα για ενίσχυση της «μαύρης» εργασίας.

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην εξέταση των επιπτώσεων των προτάσεων της κυβέρνησης για το φορολογικό. Η πρόταση προβλέπει μία ενιαία κλίμακα για μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, ενώ δεν ενσωματώνεται η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά παραμένει όπως ισχύει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή