Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνες αναταράξεις στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα της Απω Ανατολής και νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απειλεί να προκαλέσει η προχθεσινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω πύραυλος έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη επικοινωνιακό δορυφόρο. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα την ενέργεια της Βόρειας Κορέας, εκτιμώντας ότι «χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων και κατά συνέπεια συμβάλλει στην ανάπτυξη συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων». Υπό αυτό το πρίσμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύτηκε να υιοθετήσει σύντομα απόφαση για επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της 6ης Ιανουαρίου, η οποία παραβίασε σχετικές απαγορευτικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, παραδοσιακοί σύμμαχοι της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας, υπερψήφισαν την καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπλέοντας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ωστόσο, οι δύο χώρες, και ιδιαίτερα η Κίνα, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ως αφορμή για να εγκαταστήσουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, τα οποία εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν την εθνική τους ασφάλεια.

«Κάθε χώρα που επιδιώκει να θωρακίσει την εθνική της ασφάλεια θα πρέπει να μη βλάπτει την εθνική ασφάλεια άλλων χωρών», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ήδη ότι θα αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την εγκατάσταση προωθημένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στην κορεατική χερσόνησο το συντομότερο δυνατόν. Ουάσιγκτον και Σεούλ ισχυρίζονται πως η κίνηση αυτή θα έχει ως μόνο στόχο το πυρηνικό και πυραυλικό οπλοστάσιο της Πιονγιάνγκ – ισχυρισμός, ωστόσο, που δεν πείθει το Πεκίνο. Σε κύριο άρθρο της επίσημης εφημερίδας του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, «Λαϊκή Ημερησία», σημειώνεται: «Αποτελεί κοινή πεποίθηση των στρατιωτικών αναλυτών ότι, από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί το σύστημα THAAD, οι κινεζικοί πύραυλοι θα τελούν επίσης υπό παρακολούθηση, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας».

Επικαλούμενο γνώμες στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον το σύστημα THAAD μπορεί να είναι αποτελεσματικό απέναντι σε διηπειρωτικούς πυραύλους, όπως εκείνοι της Βόρειας Κορέας. Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως η συζήτηση περί τοποθέτησης του εν λόγω συστήματος στη Νότια Κορέα ή και την Ιαπωνία θα έχει ως κύριο στόχο να καθησυχάσει την κοινή γνώμη των δύο χωρών έναντι της απειλής της Πιονγιάνγκ, ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στην Κίνα για πιο αποφασιστική πολιτική έναντι του απρόβλεπτου γείτονα και συμμάχου της. Κάτι τέτοιο υπονόησε και ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για τη νέα κρίση στην κορεατική χερσόνησο και ότι του επισήμανε «την ανάγκη να ασκήσει αποτελεσματικότερη πίεση» στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Την καταδικαστική, εις βάρος της Βόρειας Κορέας, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και «απτή απειλή στη διεθνή ασφάλεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή