Βασίλης Ιωσηφίδης: Ιδιοκτήτης του Aristi Mountain Resort & Villas

Βασίλης Ιωσηφίδης: Ιδιοκτήτης του Aristi Mountain Resort & Villas

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία για τα αγαπημένα Ζαγοροχώρια με την ένταξη του πολυτελούς Aristi Mountain Resort & Villas στο διεθνές χαρτοφυλάκιο «Unique Lodges of the World», που φέρει τη σφραγίδα του National Geographic. Για την επιτυχία του αυτή, αλλά και γενικότερα για το επιχειρείν στον ορεινό τουρισμό της χώρας μάς μιλάει ο ιδιοκτήτης, Βασίλης Ιωσηφίδης, o οποίος σημειωτέον δεν είναι ξενοδόχος από… κούνια. Είναι πολιτικός μηχανικός και ηγείται της εταιρείας Υδροδιαχείριση ΕΠΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ βρέθηκε στην Αρίστη όταν αποφάσισε να την κάνει «χωριό» του. Σήμερα, παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, λειτουργεί ως άξιος πρεσβευτής αυτής της ιδιαίτερης περιοχής της Ηπείρου.

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε ξενοδοχείο στα Ζαγόρια;

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 – αρχές του ’90 επισκεπτόμασταν πολύ συχνά την περιοχή με φίλους για ορειβασία. Δεν έχω καταγωγή από το Ζαγόρι, οπότε μπορώ να πω -χωρίς να κατηγορηθώ- ότι είναι η καλύτερη περιοχή της Ελλάδας για περπάτημα, ορειβασία και αναρρίχηση.

Υπηρετείται άψογα το δίπτυχο φύση και βουνό. Το ένα έφερε το άλλο, λοιπόν. Πρώτα έφτιαξα ένα σπίτι στο χωριό και έπειτα προέκυψε η ανάγκη να δημιουργήσω κάτι μεγαλύτερο, μια καλή υποδομή για ανθρώπους σαν κι εμένα που θέλουν να εκδράμουν στην περιοχή. Και η αλήθεια είναι ότι ένα κατάλυμα σαν το Aristi έλειπε τότε που το αποφάσισα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2004 και τον Οκτώβριο του 2006 άρχισε η λειτουργία του. Προλάβαμε να δουλέψουμε και λίγο προ κρίσης.

Βασίλης Ιωσηφίδης: Ιδιοκτήτης του Aristi Mountain Resort & Villas-1

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συνάδελφό σας;

Να πάρει χαρτί και μολύβι. Να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη, να υπολογίσει τι θα ξοδέψει και να ξέρει, εκ των προτέρων, πού πάει και γιατί το κάνει εκεί όπου το κάνει. Η συμβουλή μου είναι να κάνει κάτι βιώσιμο, που μπορεί να είναι είτε κάτι μικρό και καλόγουστο -μια επιχείρηση που θα απασχολεί ολόκληρη την οικογένεια και γενικά πολύ λίγα άτομα- ή, αν έχει φυσικά αυτήν τη δυνατότητα, κάτι μεγαλύτερο, που να ξεφεύγει από τα όρια του καθιερωμένου και του πολύ συνηθισμένου. Εμείς στο Aristi Mountain Resort, που είμαστε και η μεγαλύτερη μονάδα της περιοχής, απασχολούμε αυτήν τη στιγμή σχεδόν 20 άτομα προσωπικό. Πρέπει επίσης να ξέρει ότι τα λεφτά που θα επενδύσει δεν θα τα πάρει εύκολα πίσω. Ισως ένα καλό μεροκάματο για αρχή και την υπεραξία από το όνομα που αποκτά αυτό που έκανε στην συνέχεια. Από εκεί και πέρα, είναι μια επένδυση που αρχίζει και αποφέρει μετά τα πρώτα δέκα χρόνια και κυρίως στη δεύτερη ή ακόμη και την τρίτη γενιά. Εγώ, βέβαια, για να είμαι ειλικρινής δεν είχα πάρει χαρτί και μολύβι και, αν το είχα κάνει, δε θα το είχα φτιάξει.

Το έχετε μετανιώσει;

Οχι. Περνάω με χαρά σχεδόν το ένα τέταρτο του χρόνου μου εδώ και θεωρώ πια ότι με τις προσπάθειες που έχουμε κάνει μαζί και με άλλους συναδέλφους από την περιοχή, τα καλά χρόνια είναι μπροστά μας. Γιατί αισιοδοξώ ότι το Ζαγόρι μπορεί και έχω την πίστη ότι θα γίνει σύντομα πόλος έλξης ξένων επισκεπτών.

Πώς προσελκύετε ξένο τουρισμό;

Επενδύουμε. Δεν είναι δυνατόν να έχεις δώσει μια περιουσία για να φτιάξεις ένα ξενοδοχείο και έπειτα να τσιγκουνεύεσαι να ξοδέψεις για την προβολή του. Επίσης, συνεργαζόμαστε. Περίπου 20 επιχειρηματίες της περιοχής έχουμε δημιουργήσει και συμμετέχουμε στο δίκτυο ΖΕΝ (Zagori Excellence Network, www.z-e-n.gr) . Κινούμαστε όμως και ατομικά ως Aristi. Κάνουμε προωθητικές ενέργειες και έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές φιλοξενίες ξένων δημοσιογράφων, πρακτόρων και bloggers. Και δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς. Διαβάζοντας πριν από καιρό, για παράδειγμα, τη λίστα «Unique Lodges of the World» του National Geographic, «είδα» το Aristi και κατ’ επέκταση το Ζαγόρι μέσα σε αυτήν και αμέσως άρχισα να φτιάχνω το φάκελό μας. Η διαδικασία του ελέγχου που έγινε ήταν σύνθετη και απαιτητική, καθώς αφορούσε τόσο στις υποδομές και τις υπηρεσίες, αλλά και σε όλες τις πρακτικές που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κ.λπ. Εξάλλου ιδιαίτερη βαρύτητα έχει ο προορισμός που πλαισιώνει το κατάλυμα. Το Ζαγόρι κέρδισε αμέσως τα στελέχη του National Geographic, που ήρθαν ειδικά γι’ αυτό από τις ΗΠΑ στη μικρή μας Αρίστη, για να επιθεωρήσουν το κατάλυμα και το μέρος.

Ποια είναι η παρουσία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών σήμερα;

Στα χρόνια της κρίσης οι Ελληνες επισκέπτες μειώθηκαν κατά 30% με 40%. Αντιθέτως, και αυτό είναι που μας κρατάει ζωντανούς και ενισχύει την αισιοδοξία μας, έχουμε πλέον πολλούς ξένους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι είναι Ισραηλινοί, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν με τα Γιάννενα (όπου υπήρξε μια ισχυρή Εβραϊκή Κοινότητα), αλλά και εξαιτίας της ίδιας της φύσης της περιοχής (πυκνή βλάστηση, νερά) που λείπει από τον τόπο τους. Ακολουθούν οι Αγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Κεντροευρωπαίοι – Γάλλοι, Γερμανοί, Ελβετοί. Επίσης έχουμε αρκετούς Ολλανδούς και Βέλγους. Οι τελευταίοι, ιδιαίτερα, ελκύονται κυρίως από τα βουνά, που τα στερούνται στις χώρες τους. Ασφαλώς, οι τουρίστες που φτάνουν σ’ εμάς δεν είναι αυτοί που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι έχουν ολοκληρώσει την πρώτη γνωριμία τους με τα «κλασικά» της χώρα μας – νησιά, Αθήνα και τόποι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- για να προσγειωθούν στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και να φτάσουν μετά από τρεις ώρες οδήγησης στη μαγευτική μας Ηπειρο.

Βασίλης Ιωσηφίδης: Ιδιοκτήτης του Aristi Mountain Resort & Villas-2

Εχει μέλλον ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα;

Εχει, αλλά το προϊόν που προσφέρει η χώρα μας είναι πολύ διαφορετικό από τους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς της Ευρώπης. Τις Αλπεις και τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα που επισκέπτονται οι Ευρωπαίοι για σκι δεν μπορούμε να τα υποκαταστήσουμε. Κρατάω μικρό καλάθι δηλαδή για τους μήνες από Νοέμβριο έως και Μάρτιο. Μπορούμε, όμως, να «τραβήξουμε» τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τη φύση, την αρχιτεκτονική και την παράδοση της χώρας μας. Ο επισκέπτης της περιοχής μας σε μια πενθήμερη επίσκεψη θα γυρίσει σε πολλά γραφικά, πετρόχτιστα χωριά, θα κάνει δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, περπάτημα, ορειβασία, θα φάει καλά και θα μείνει σε ποιοτικά καταλύματα. Κι αν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Αύγουστο γεμίζουμε με Ελληνες, τις υπόλοιπες εποχές και ιδιαίτερα από τα μέσα Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο φιλοξενούμε όλους όσοι αγαπούν την πεζοπορία και την ανάβαση στα βουνά. Και το έχουμε καταφέρει εν πολλοίς. Το Ζαγόρι πληροί σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις για να υποδέχεται συστηματικά και όλο το χρόνο επισκέπτες. Και ασφαλώς μπορούμε να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα και να βελτιώσουμε το προϊόν μας ακόμη περισσότερο.

* Το Aristi Mountain Resort & Villas είναι το δεύτερο μέλος στη λίστα Unique Lodges of the World που βρίσκεται στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ και το έτερο ευρωπαϊκό μέλος βρίσκεται επίσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη (Kapari Natural Resort). Τα υπόλοιπα, 45 στο σύνολο, βρίσκονται στην Αφρική, την Αυστραλία, τη Γαλλική Πολυνησία και την Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή