Φουντώνουν οι αντιδράσεις ενώ ο χρόνος πιέζει για τα hotspots

Φουντώνουν οι αντιδράσεις ενώ ο χρόνος πιέζει για τα hotspots

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, έντονες είναι οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στη Σίνδο και στο Σχιστό. Πάντως, η κυβέρνηση εν όψει τη συνόδου επείγεται να παρουσιάσει «έργο» στους εταίρους της, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής χθες στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και, εφόσον δεν είναι έτοιμη στα μέσα Φεβρουαρίου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, «αδιευκρίνιστο» παραμένει ποιος έχει την ευθύνη για τη δημιουργία των hotspots και των κέντρων φιλοξενίας αφού το υπουργείο Μετανάστευσης παραπέμπει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που από την πλευρά του διευκρινίζει διά στόματος του κ. Πάνου Καμμένου ότι έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή τους. Χθες εξάλλου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την παρουσία του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης οι οποίες λαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των τοπικών αρχόντων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δήμους αλλά σημείωσε «αν όλοι λένε όχι, τελικά το πρόβλημα καταλήγει και πάλι στην πρωτεύουσα» και ζήτησε να δοθούν κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες.

Οσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και τις έντονες αντιδράσεις στην ανακοίνωση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου 1090 στα Διαβατά, οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης και Δέλτα, Ε. Φωτόπουλος παρουσίασαν σε συνάντησή τους χθες με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, εναλλακτικές λύσεις σε συμφωνία, όπως τόνισαν, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Συγκεκριμένα, πρότειναν δύο εναλλακτικούς χώρους, ο ένας βρίσκεται στην περιοχή Σφαγεία της Θεσσαλονίκης και ο άλλος -το στρατόπεδο 561- κοντά στα Λουτρά Θέρμης.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το πρωί, κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά έριξαν τμήμα της περίφραξής του και εισέβαλαν στον χώρο, με αποτέλεσμα να παρέμβουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι κ. Γαβότσης και Φωτόπουλος δήλωσαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι ο υπουργός Αμυνας δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Καμμένος τόνισε σε δηλώσεις του ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν είναι αρμόδιο για τη χωροθέτηση των hotspots και των κέντρων μετεγκατάστασης, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι εργασίες.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό οι αντιδράσεις φαίνεται να περιορίζονται. Χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, η μία υπέρ της δημιουργίας του Κέντρου και η άλλη κατά, χωρίς όμως τελικά να δημιουργηθούν μεγάλες εντάσεις. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη, επισημαίνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα υποστηρίξουν τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας.

Χθες, στο Αιγαίο, 27 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 11 παιδιά, όταν ναυάγησε στις ακτές της δυτικής Τουρκίας το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή