Ρότερνταμ: Spotted by Locals

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους μέρη στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

ROTTERDAMSE MUNT

Brede Hilledijk 2

Τ/+316 21435213

Τετάρτη-Παρασκευή: 10.00-17.00

Στην περιοχή Kop van Zuid υπάρχει ένας μεγάλος δημόσιος κήπος με βότανα, που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί. Στον Rotterdamse Munt μπορεί κανείς να βρει ξύλινα παγκάκια, θερμοκήπιο, εργαστήριο και ένα όμορφο καφέ/τεϊοποτείο. Περισσότερα από είκοσι είδη μέντας φυτρώνουν εδώ με τη φροντίδα των γυναικών της γειτονιάς. Αυτές οι ευγενικές κυρίες αναλαμβάνουν να διαλέξουν τα βότανα για όσους επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο ή κάποια για τα πιάτα ή τα αφεψήματά τους, ενώ δεν παραλείπουν να δώσουν και μερικές συμβουλές παρασκευής τους.

Anne-Marie Ros & Renia Sastrowidjojo

PROJECT LUCHTSINGEL

Schiekade 189

Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-19.00

Μια ξύλινη γέφυρα ενώνει το κτίριο Schieblock, που φιλοξενεί εταιρείες και γραφεία σχεδιαστών, με τον παλιό σταθμό τρένου του Ρότερνταμ και εκτείνεται πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι κάτοικοι της πόλης συγκρίνουν τη γέφυρα Luchtsingel με τη High Line της Νέας Υόρκης και αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί η κατασκευή της ήταν δική τους επιλογή στον πρώτο διαγωνισμό του δήμου για νέες πρωτοβουλίες. Κατάφεραν μάλιστα, συλλέγοντας χρήματα από δωρεές, να αγοράσουν ξύλινα πάνελ, στα οποία ανέγραψαν τα ονόματά τους, και να διακοσμήσουν με αυτά τη γέφυρα.

Anne-Marie Ros, Renia Sastrowidjojo

BIERHANDEL DE PIJP

Gaffelstraat 90

Τ/+311 04366896

Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-14.00 και από τις 17.30, Σάββατο από τις 17.30

Το εστιατόριο Bierhandel De Pijp ξεκίνησε να σερβίρει το 1898. Καταστράφηκε στη διάρκεια των βομβαρδισμών του Ρότερνταμ τον Μάιο του 1940 και «άνθισε» ξανά από τις στάχτες του τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στην οδό Gaffelstraat, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ολοι οι επισκέπτες παίρνουν θέση στο μεγάλο τραπέζι του εστιατορίου, όπου τους οδηγούν οι σερβιτόροι, οι οποίοι είναι παραδοσιακά φοιτητές της παλαιότερης φοιτητικής ένωσης της πόλης, που ιδρύθηκε το 1913, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το πανεπιστήμιο Erasmus. To μενού είναι γραμμένο με κιμωλία σε μαυροπίνακες που κρέμονται στους τοίχους και περιλαμβάνει παλιές παραδοσιακές γεύσεις, όπως κόκκινο λάχανο, ψητό συκώτι, μπακαλιάρο, ψητό αρνί, βοδινό στην κατσαρόλα. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με παλιές φωτογραφίες και αναμνηστικά.

Fedde van der Spoel

NETHERLANDS PHOTO MUSEUM

Wilhelminakade 332

T/+311 02030405

Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-17.00, Σάββατο-Κυριακή: 11.00-17.00, Είσοδος: 9 ευρώ

Ενα μικρό μουσείο για τους λάτρεις της φωτογραφίας, με μια υπέροχη συλλογή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Το Netherlands Photo Museum βρίσκεται στην παλιά αποθήκη Las Palmas στην αποβάθρα Wilhelmina Pier, κοντά στα Hotel New York και Nhow Hotel. Στην κεντρική αίθουσα φιλοξενούνται εκθέσεις γύρω από ένα θέμα ή έναν καλλιτέχνη. Κάτω, στο κελάρι, μπορεί να περιηγηθεί κανείς σε μια μικρότερη έκθεση, αλλά και σε μια μόνιμη, με εικόνες από τα αρχεία και τη συλλογή του μουσείου. Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν από το πωλητήριο βιβλία φωτογραφίας, αλλά και αντίτυπα των φωτογραφιών που φιλοξενούνται στο μουσείο.    

Fedde van der Spoel

TOFFLER

Weena Zuid 33

Παρασκευή-Σάββατο: 23-00-06.00,

Είσοδος: από 10 ευρώ

Εδώ θα πάρετε μια καλή γεύση για το πώς διασκεδάζουν οι Ολλανδοί. Η χώρα έχει παράδοση στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, και στο κλαμπ Toffler θα μυηθείτε σε αυτήν. Βρίσκεται στην καρδιά του Ρότερνταμ, είναι υπόγειο και μοιάζει σας μακρύς διάδρομος, υποφωτισμένο, γεμάτο καπνούς και έναν… κινούμενο θάλαμο για τον DJ, ώστε να δημιουργείται περισσότερος χώρος για τους λάτρεις της μουσικής που γεμίζουν ασφυκτικά τη σκηνή. Μένει ανοιχτό έως τις 6 το πρωί και… μία χρήσιμη συμβουλή: Κυρίες, αφήστε σπίτι τα ψηλοτάκουνα και, κύριοι, λύστε τη γραβάτα σας και αποφύγετε τα σκαρπίνια! Οσοι από εσάς επισκεφθείτε το Ρότερνταμ τον Μάιο του 2016 μη χάσετε το Toffler Festival.

José van der Plaat

KAAPSE BROUWERS

Veerlaan 19-D

T/+311 02180853, Τετάρτη-Παρασκευή:

15.00-23.00, Σάββατο-Κυριακή: 12.00-23.00

Στην αποβάθρα ενός από τα λιμάνια του Ρότερνταμ, η ζυθοποιία Kaapse Brouwers ετοιμάζει και στέλνει σε όλη τη χώρα φρέσκες βαρελίσιες μπίρες. Εκεί, στο λιμάνι, στην αποθήκη Fenix, μπορείτε να δοκιμάσετε νέες και αγαπημένες γεύσεις στο ζεστό και φιλικό μπαρ με την ξυλόσομπα, ενώ στο διπλανό κατάστημα μπορείτε να αγοράσετε κάθε είδους μπίρα σε μπουκάλι. Αν πάλι θέλετε να γευτείτε την μπίρα σας με θέα τη θάλασσα, δεν έχετε παρά να διαλέξετε ένα από τα πολλά παγκάκια της αποβάθρας και να αφεθείτε στην απόλαυση.

Koert Hougee

WILHElMINAPIER

Wilhelminakade

Πρόσβαση όλο το 24ωρο

Η μικρή χερσόνησος Wilhelminapier είναι το σύμβολο της μετανάστευσης των Ολλανδών στην Αμερική τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Από εκεί χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, εξ ου και η περιοχή έχει μια αίσθηση μελαγχολίας. Τα κτίρια όμως είναι πανέμορφα και η αντίθεση ανάμεσα στις παλιές αποθήκες και τους μοντέρνους «πύργους» διαμερισμάτων είναι εντυπωσιακή. Τις ημέρες με καθαρό ουρανό, η θέα από την όχθη του ποταμού στη γραμμή που σχηματίζουν οι ταράτσες των κτιρίων της πόλης είναι απολαυστική.

Natasha Rijkhoff

STUDIO DE BAKKERIJ

Bergweg 283

T/+311 08440900, Προβολή: από 4 ευρώ

Τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, σε αυτό το μικρό θέατρο-γκαλερί θα βρείτε έναν ζεστό και φιλικό χώρο, ένα καταφύγιο ψυχαγωγίας. Το Studio de Bakkerij βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης. Ο προθάλαμος οδηγεί σε μια μεγάλη αίθουσα στο πίσω μέρος, στην οποία φιλοξενείται το μικρό μπαρ αλλά και μερικά τραπέζια και καρέκλες, όπου συνήθως κάθονται οι περίοικοι και συζητούν τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της καθημερινότητας. Τη στιγμή που θα καθίσετε και θα δοκιμάσετε την πρώτη γουλιά από την μπίρα, το κρασί ή τον καφέ σας, θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας. Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν stand up comedy, καμπαρέ, θέατρο για παιδιά, ακόμη και σόου μουσικών ταλέντων από όλη τη χώρα.

José van der Plaat

ΤΕΝΤ

Witte de Withstraat 50

Τ/+311 04135498, Τρίτη-Κυριακή: 11.00-18.00,

Είσοδος: 5 ευρώ

Από το Ρότερνταμ δεν λείπει ποτέ η τέχνη – πάντοτε θα βρει κανείς μια νέα έκθεση και στο χώρο τέχνης ΤΕΝΤ σίγουρα θα φιλοξενείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες. Βρίσκεται στο Witte de Withstraat, σε ένα κτίριο όπου κάποτε στεγαζόταν ένα σχολείο. Μου είναι δύσκολο κάθε φορά που περνώ από εκεί να μη βραδύνω το βήμα μου έστω, γιατί πάντοτε κάτι ενδιαφέρον μπορεί να δει κανείς μέσα από τα μεγάλα παράθυρα. Το εσωτερικό είναι ευρύχωρο και φωτεινό, με πολλά δωμάτια και χώρους, προσδίδοντας στην περιήγηση χαρακτήρα… περιπέτειας. Οι εκθέσεις είναι σύγχρονες και έχουν άμεση σχέση με την πόλη.     

Natasha Rijkhoff

HENRY MOORE RELIEF

Weena 762

Πρόσβαση όλο το 24ωρο/δωρεάν

Το μοναδικό γλυπτό με τούβλα του διάσημου Βρετανού γλύπτη και εικαστικού Henry Moore (1898-1986), ένας ανάγλυφος τοίχος με τον τίτλο «Henry Moore’s Wall Relief No 1», βρίσκεται στο Ρότερνταμ. Μια σειρά γεωμετρικών σχημάτων στις πλευρές του τοίχου περικλείει πέντε ελεύθερου σχήματος στοιχεία, που είναι τοποθετημένα στο κέντρο. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν και τι αντιπροσωπεύουν, μάλλον ο καλλιτέχνης θέλησε να αφήσει το κοινό να αποφασίσει τι θέλει να δει σε αυτό το έργο. Για τις ανάγκες του δημιουργήματος, πάντως, δύο αρχιμάστορες τοποθέτησαν στο σημείο 16.000 τούβλα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, το 1955. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να επισκεφτεί κανείς τον τοίχο είναι αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος τον φωτίζει καθώς χάνεται στη δύση.

Koert Hougee

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή