Μητσοτάκης: Tα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα Ε.Ε.

Μητσοτάκης: Tα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στην απέναντι ακτή του Αιγαίου η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επιχειρούσε να εντάξει την Αγκυρα στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στα βόρεια σύνορα η ΠΓΔΜ ενισχύει τους φράκτες έναντι της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο, ζητούσε εκ νέου την ενεργή δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα σύνορα της χώρας αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, χθες, τα κέντρα υποδοχής στο ακριτικό νησί, ενώ συνομίλησε με στελέχη των κρατικών υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και εθελοντές που συνεισφέρουν στην προσπάθεια, συμμετείχε σε περιπολία σκάφους του λιμενικού, αλλά και σε ενημερωτική σύσκεψη στην έδρα της περιφέρειας. «Το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εγείροντας ζήτημα άμεσης εμπλοκής της Ε.Ε. στην προστασία των ελληνικών συνόρων. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη στη φύλαξη των συνόρων της. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι και σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Η παρουσία του Frontex είναι απαραίτητη. Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η δε μετεξέλιξη του Frontex σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, θα είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, επιτέλους, η Ευρώπη –και όχι μόνο η Ελλάδα– να μπορέσει να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα».

Σε μία συγκυρία που το μεταναστευτικό συνιστά κύρια προτεραιότητα της Ε.Ε. εγείροντας σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προετοιμάζεται για τη δική του παρουσία στα ευρωπαϊκά φόρα, καθώς θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ την προσεχή εβδομάδα, ενώ νωρίτερα θα παραθέσει και πρόγευμα εργασίας προς τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, μία συνάντηση που θεωρείται κρίσιμη για τα πρώτα «επίσημα» μηνύματα που θα λάβουν οι νέες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κοιτούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις του νέου αρχηγού της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα.

Αιτία έντονης ανησυχίας για το γαλάζιο επιτελείο, πάντως, αποτελεί και το γεγονός ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα στο μεταναστευτικό, που όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης επιδείνωσαν την κατάσταση, αλλά και οι καθυστερήσεις στη συνέχεια που έφεραν την Ελλάδα στο επίκεντρο της πίεσης και των απειλών από την Ευρώπη, συμπίπτουν με το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και τα εκλογικά σενάρια που ανατροφοδοτούνται. Ο συνδυασμός οικονομικής αστάθειας, μεταναστευτικής – προσφυγικής πίεσης και πολιτικής αβεβαιότητας συνιστά, κατά τους γαλάζιους, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Σχολιάζοντας τη χθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τη συνέδεσε με τη διογκούμενη πολιτική αβεβαιότητα, καλώντας την κυβέρνηση «να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική, ειδάλλως, αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή