Ρομαντικές κρατήσεις

6' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ωραία εκδρομή από το… δωμάτιο φαίνεται. Ακολουθούν τέσσερις ξεχωριστές επιλογές.

Καβάλα

Ξενοδοχείο Ιμαρέτ

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Όλγα Χαραμή

Οι εσωτερικοί κήποι με τα βότανα και τα εσπεριδοειδή ευωδιάζουν, το μυστηριακό φως των κεριών τρεμοπαίζει στα φαναράκια, οι ήχοι του τρεχούμενου νερού και η ανατολίτικη μουσική συνοδεύουν κάθε βήμα και η θέα στην Καβάλα σε υποβάλλει. Η διαμονή στο Ιμαρέτ είναι μια πραγματική εμπειρία. Ενα εντυπωσιακό kulliye (ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο), κτισμένο τον 19ο αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή ως δώρο στη γενέτειρά του, απετελείτο από δύο μεντρεσέδες (εκπαιδευτικά ιδρύματα-ιεροδιδασκαλεία), μεστζίτ (χώρος προσευχής), ιμαρέτ (κουζίνα) και μεκτέμπ (σχολείο).

Για την υποδειγματική αναστήλωσή του και την άψογη λειτουργία του υπεύθυνη είναι η οικοδέσποινα του ξενώνα Αννα Μισιριάν. Τα ιδιαίτερα δωμάτια και οι σουίτες με τους θόλους και τους φεγγίτες, τα πολυτελή έπιπλα και τα χειροποίητα χαλιά, ακόμη και οι μπανιέρες δίπλα στο χώρο ύπνου, καθώς φωτίζονται από αναμμένα καντηλέρια και τζάκια, προσφέρουν μια αξέχαστη διαμονή. Το εστιατόριο είναι για εκλεκτούς ουρανίσκους, το χαμάμ άκρως ατμοσφαιρικό, οι θεραπείες στην κινστέρνα χαλαρωτικές και οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

• Παναγία Καβάλας, Τ/2510-620.151, www.imaret.com

Βόλτα στην Καβάλα

Περπατήστε μέχρι την Παναγία, την παλιά γειτονιά της Καβάλας με τα μακεδονίτικα, οθωμανικά και νεοκλασικά κτίρια. Δείτε το επίσης ατμοσφαιρικό κονάκι του Μεχμέτ Αλή, μουσείο σήμερα, και την παλιά Μουσική -δηλαδή το συγκρότημα Χαλίλ μπέη- με το τζαμί, τον μεντρεσέ και το γυάλινο δάπεδο κάτω από το οποίο φαίνεται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής. Ανεβείτε στο κάστρο και απολαύστε τη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις κι έπειτα βγείτε στη νέα πόλη. Εντοπίστε τις παλιές καπναποθήκες και το Μουσείο Καπνού, ανακαλύψτε την παλιά αγορά με τα μαγαζάκια, περπατήστε κάτω από τις εντυπωσιακές Καμάρες και, φυσικά, απολαύστε έναν χαλαρό περίπατο δίπλα στη θάλασσα.

Για φαγητό

Εκτός από το εξαιρετικό εστιατόριο του ίδιου του Ιμαρέτ, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μπαχάρι (Αγ. Νικολάου 4, Τ/2513-006.424), που στεγάζεται σε ένα παλιό χαμάμ και προσφέρει συνταγές στον ξυλόφουρνο. Για ψάρι και θαλασσινά κατευθυνθείτε στο δημοφιλές ουζερί της Καβάλας Πάνος – Ζαφείρα (Πλ. Καραολή και Δημητρίου 20, Τ/2510-227.978), αλλά και στο καινούργιο ουζερί Ψαράκι (Β΄ Πάροδος Ομονοίας 2α, Τ/ 2510-211.750).


Μεγάλο Χωριό

Ανεράδα Ιnn

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Όλγα Χαραμή

Εδώ θα έρθετε για να απολαύσετε το χουζούρι δίπλα στο τζάκι υπό τους ήχους της τζαζ μουσικής και να χαζέψετε την ευρυτανική φύση από το παράθυρό σας. Εναλλακτικά, θα αφεθείτε στις χαλαρωτικές θεραπείες (ρέικι, ρεφλεξολογία) στο χώρο σας. Τα δωμάτια του Anerada Inn στο Μεγάλο Χωριό είναι διακοσμημένα με γούστο και διαθέτουν μπανιέρα, μίνι μπαρ και μουσική. Σε δύο, μάλιστα, από αυτά παρέχεται υπηρεσία room service.

Ιδιαίτερες επιλογές αποτελούν η πολυτελής κίτρινη σουίτα με το γυάλινο αίθριο, το οποίο προσφέρει θέα στη φύση, και το αυτόνομο σπίτι του κήπου – στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μικρή βίλα, που είναι εξοπλισμένη με κουζίνα και κάβα και διαθέτει επίσης ένα μικρό κιόσκι στον κήπο με αραχνοΰφαντες κουρτίνες.

Anerada Inn, Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, Τ/22370-41.479, www.anerada.com.gr

Βόλτα στο Μεγάλο Χωριό

Ανηφορίστε μέχρι την πλατεία και θαυμάστε τα παλιά πέτρινα σπίτια – είναι από τα ελάχιστα της περιοχής που διατηρούν παραδοσιακά στοιχεία. Επισκεφτείτε το ιδιαίτερα αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και κάντε οπωσδήποτε στάση στο καφέ Παραμύθι ή στο Καφενείο της Κυρα- Παρασκευής.

Και τα δύο έχουν ζεστή ατμόσφαιρα και σερβίρουν ροφήματα και γλυκά. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να περπατήσετε στα δύο ωραία και σύντομα μονοπάτια, από το Κεφαλόβρυσο ή προς το χωριό Γαύρος, και να περιηγηθείτε στην περιοχή της Ποταμιάς, αφού το χωριό βρίσκεται στη διαδρομή που οδηγεί από το Καρπενήσι στον Προυσό. Μια ρομαντική βόλτα στο πλατανόδασος δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη επιβάλλεται.

Για φαγητό

Για κρεατικά θα καθίσετε στον Θανάση (Τ/22370-41.213), ενώ στο γειτονικό Νέο Μικρό Χωριό θα βρείτε την εξαιρετική ταβέρνα Χωριάτικο (Τ/22370-41.257, www.tohoriatiko.gr) με σούβλες και εκλεκτά μαγειρευτά και κυνήγι. Λίγο πιο μακριά, στον Γαύρο, θα καθίσετε στο Πέταλο (Τ/22370-41.487) για καλοψημένα κρέατα, σούβλες και μαγειρευτά, στο Σπίτι του ψαρά (Τ/22370-41.202) για την τοπική πέστροφα στο τηγάνι με βούτυρο, στη Λαδόκολλα ή στο Χάνι (Τ/22370-41.501). Λίγο πριν από τη διασταύρωση για Μικρό και Μεγάλο Χωριό, θα βρείτε επίσης καλό φαγητό στην ταβέρνα Μεσοστράτι (Τ/22370-41.118).


Τρίκαλα Κορινθίας

Πλειάδων Γη

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Nατάσσα Μπλάτσιου

Αυτό το ορεινό ξενοδοχείο με λίγα μπορεί να συγκριθεί στην Ελλάδα και αυτό γιατί κατόρθωσε να συνδυάσει την απλότητα, τη λειτουργικότητα και την πολυτέλεια, κάτι στο οποίο οι περισσότεροι ανταγωνιστές του στους διάσημους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας έχουν αποτύχει παταγωδώς, είτε ρέποντας προς τη βαριά (σχεδόν αποπνικτική) διακόσμηση από πέτρα και ξύλο και μπαρόκ επίπλωση είτε πιστεύοντας ότι η πολυτέλεια συνοδεύεται από «δήθεν» υπηρεσίες.

Το προσωπικό στο χώρο υποδοχής είναι άψογο, ο χώρος του πρωινού έχει καταπληκτική θέα και το ζεστό σαλόνι με τις βιβλιοθήκες και τη διακριτική μουσική είναι ιδανικό για να απολαύσετε το απεριτίφ σας πριν κατευθυνθείτε για φαγητό σε μία από τις ταβέρνες των Τρικάλων. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελούν η προσεγμένη εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και οι θεραπείες wellness σε ένα χώρο απόλυτα ενσωματωμένο στο εξωτερικό περιβάλλον. Το συγκρότημα αποτελείται από ανεξάρτητες κατοικίες που είναι χτισμένες με βάση τα φυσικά υλικά και προσφέρουν όλες τις ανέσεις για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο.

• T/27430-91.137-8, www.pliadongi.gr

Βόλτα στα Τρίκαλα

Οι τρεις συνοικίες των Τρικάλων (Κάτω, Μεσαία, Ανω) κρύβουν η καθεμία τη δική της έκπληξη. Στα Κάτω Τρίκαλα ο Αγιος Δημήτριος φιλοξενεί την εξπρεσιονιστική τοιχογραφία της «άκρας ταπείνωσης», που παριστάνει τον νεκρό Χριστό περιστοιχισμένο από τα σύμβολα του μαρτυρίου να στέκει όρθιος μέσα στη σαρκοφάγο. Στα Μεσαία Τρίκαλα ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αξίζει της επίσκεψης για την εικόνα του Προδρόμου, άριστης τέχνης, την οποία ιστόρησε ο αγιογράφος Πέτρος Βάλβης το 1816. Στα Ανω Τρίκαλα, την παλιότερη και πιο ανεπτυγμένη τουριστικά από τις τρεις συνοικίες, θα βρείτε ό,τι έχει διασωθεί από τα αρχοντικά της εποχής της Τουρκοκρατίας. Μην παραλείψετε να οδηγήσετε μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Τρικάλων ή να επισκεφτείτε το κέντρο ελεύθερης ιππασίας στο Ρέθι (www.orinesdrastiriotites.gr, Τ/6936- 889.973).

Φαγητό

Στα Κάτω Τρίκαλα δοκιμάστε το Πέτρινο (Τ/27430-91.240) για κόκορα με χυλοπίτες, αρνάκι στη γάστρα και ψητά της ώρας. Στα Μεσαία Τρίκαλα η Πινακωτή (Τ/27430-91.447, www.pinakoti.gr) προσφέρει τη σπεσιαλιτέ «μπουρμπούλι» (αρνί μπούτι, κομμένο σε κύβους, με κόκκινη σάλτσα). Επίσης η Άρτεμις (Τ/27430-91.180) έχει ενδιαφέροντα πιάτα, όπως αρνάκι ρολό με φέτα και μυρωδικά. Στα Ανω Τρίκαλα η οικογενειακή ταβέρνα Στου Δέκλερη (Τ/27430-91.358) προσφέρει κρέατα παραγωγής τους.


Αη Λιας Γόλας

Φαρίς

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Όλγα Χαραμή

Αυτόν τον ξενώνα δεν θα τον επιλέξετε για τη ρομαντική ατμόσφαιρα ή την πολυτέλειά του, αλλά για τη θέση του, στον Αη Λια Γόλας, στις πλαγιές του Ταϋγέτου, σε ένα σημείο που μοιάζει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, παρότι απέχει 30 χλμ. από τη Σπάρτη. Τα φροντισμένα, απλά δωμάτια και η σουίτα με το τζάκι θα σας ικανοποιήσουν, όπως και οι άνθρωποι του ξενώνα που συμπεριφέρονται στους φιλοξενουμένους τους σαν να είναι η οικογένειά τους.

Στη μέση του πουθενά, σε υψόμετρο 1.000 μ., με άπλετη θέα στον Ταΰγετο και προς την κοιλάδα του Ευρώτα, θα απολαύσετε περιπάτους στους κήπους και στα διαμορφωμένα μονοπάτια εντός του αγροκτήματος 108 στρεμμάτων με καστανιές, καρυδιές και άλλα δέντρα που περιβάλλουν τον ξενώνα. Στο ισόγειο θα χαλαρώσετε δίπλα στο τζάκι παίζοντας επιτραπέζια ή θα απολαύσετε εκλεκτά εδέσματα στην ταβέρνα από προϊόντα δικής τους παραγωγής

• Αη Λιάς Γόλας, Λακωνία, Τ/27310-75.447, 6945-364.545, www.faris.gr

Κοντινές βόλτες

Οι επιλογές περιήγησης στον Ταΰγετο είναι πολλές, κοντινές όμως βόλτες που αξίζει να κάνετε είναι στη Μονή Ζερμπίτσας στο Ξηροκάμπι, όπου αξίζει να εντοπίσετε το ελληνιστικό γεφύρι, από τα παλαιότερα αν όχι το παλαιότερο της Ελλάδας, και στην αρχαιότερη ελιά της περιοχής στη Μούσγα. Από εδώ ανηφορίστε οπωσδήποτε και στην Κουμουστά μέσα από το εντυπωσιακό φαράγγι Ανακώλου. Σε αρκετά κοντινή απόσταση βρίσκεται και το όμορφο χωριό της Άρνας.

Ζητήστε από τον ξενώνα να σας κατευθύνουν ως τα λατομεία της Γόλας και το όμορφο ερειπωμένο εκκλησάκι του Αη Λια, στην ομώνυμη κορυφή καθώς και στα υπόλοιπα μονοπάτια γύρω από τον ξενώνα. Εάν αγαπάτε τις δραστηριότητες, τότε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα ποδήλατο βουνού ή πεζοπορία στο φαράγγι Γόλας – Κουμουστάς.

Φαγητό

Για φαγητό εκτός από τον ίδιο τον ξενώνα που θα σας καλύψει με το παραπάνω με τα σπιτικά και βιολογικά του προϊόντα και τα πεντανόστιμα πιάτα του, μπορείτε να επισκεφτείτε τα γύρω χωριά. Στο Ξηροκάμπι θα βρείτε τις καλές ταβέρνες Πικαντίλι – Το πέτρινο (Τ/27310-35.635) και Παραλία (γνωστή και ως Ζούλας, Τ/27310-35.264), ενώ καλά θα φάτε και στο καφενείο της Παλαιοπαναγιάς και σε εκείνα των Γοράνων.

Διαβάστε επίσης –> Ταξίδι για δύο

                              –> Προορισμοί με αιτία

                              –> Διάλειμμα από τη ρουτίνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή