Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα στο προσφυγικό

Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα στο προσφυγικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έδωσε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία κέντρων καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, η Αθήνα βρίσκεται ενώπιον μιας νέας, ιδιαίτερα πιεστικής κατάστασης. Η Ευρώπη δείχνει να επιλέγει τη συντηρητική στροφή, υπό την πολιτική πίεση συντηρητικών και ξενοφοβικών κύκλων και το ενδεχόμενο να «σφραγισθούν» τα βόρεια, χερσαία σύνορα, επανέρχεται απειλητικά. Οι αποκαλύψεις για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών-Αγκυρας και τους τακτικισμούς Ερντογάν, αλλά και η εσπευσμένη μετάβαση, χθες, της κ. Αγκελα Μέρκελ στην τουρκική πρωτεύουσα, οι συνομιλίες που είχε εκεί και οι αποφάσεις που ελήφθησαν, καταδεικνύουν ότι, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία της, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει εκτός κάδρου, όσον αφορά την κεντρική διαχείριση του ζητήματος.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, όσον αφορά και την αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα, με Βερολίνο και Αγκυρα να προκρίνουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα, προκειμένου να μην τεθεί εντελώς στο περιθώριο, με τις εξελίξεις να την έχουν ξεπεράσει, κάνει αγώνα δρόμου, εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων σε ορισμένες περιπτώσεις, να ολοκληρώσει την προετοιμασία των hotspots και των κέντρων Μετεγκατάστασης.

Χθες, ο κ. Π. Καμμένος παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών στα hotspots και τα Κέντρα Μετεγκατάστασης, εξαπολύοντας επίθεση για υποστήριξη κυκλωμάτων παραοικονομίας από τον δήμαρχο Κω και «70-80 άτομα» που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, στο στρατόπεδο του Σχιστού είναι έτοιμο το 40% των υποδομών, ενώ στα Διαβατά μόλις το 20%. Τα στρατόπεδα θα πρέπει να μπορούν να φιλοξενήσουν 4.000 άτομα έκαστο για 72 ώρες.

Από τα hotspots, σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται εκείνο της Λέσβου. Είναι έτοιμο το 70% των υποδομών του, ενώ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ κ. Β. Μπελετσιώτη ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα, η λειτουργικότητά του αγγίζει το 50%. Στη Χίο τα δεδομένα είναι ακριβώς τα ίδια. Επίσης στο νησί, λειτουργεί ήδη και προσωρινός σταθμός καταγραφής στην τοποθεσία «Ταμπάκικα». Στη Χίο, όπως και στη Σάμο και τη Λέρο, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων. Στη Σάμο είναι έτοιμο το 20% των υποδομών και, επίσης, λειτουργεί ένα προσωρινό κέντρο καταγραφής.

Στη Λέρο είναι έτοιμο το 60% των υποδομών και λειτουργούν, επίσης, δύο προσωρινά κέντρα καταγραφής 2.000 ατόμων. Στην Κω βρίσκεται ολοκληρωμένο μόλις το 30% των υποδομών και δεν προχωρά καμία εργασία. Ο κ. Καμμένος απέδωσε την κωλυσιεργία στην Κω σε «συμφέροντα που συνεργάζονται με ακροδεξιές οργανώσεις» και προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει έννομη τάξη». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας γνωστοποίησε ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα προτείνει τη μεταφορά της δράσης του Frontex λίγα μίλια ανατολικότερα, μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. «Τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ο οποίος πρόσθεσε πως ήδη αρκετοί συνάδελφοί του στην Ε.Ε., βλέπουν θετικά αυτή την πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή