Παυλόπουλος υπέρ αναβάθμισης δημ. διοίκησης

Παυλόπουλος υπέρ αναβάθμισης δημ. διοίκησης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείζον ζήτημα του σχεδιασμού και της συστηματικής προώθησης μέτρων και πολιτικών που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας συζητείται από χθες το απόγευμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το γραφείο Προϋπολογισμού της Κράτους στη Βουλή. Θέμα του συνεδρίου είναι οι «Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και ανάπτυξη».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, εφόσον βεβαίως συντελούνται με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό, μπορούν να οδηγήσουν σε δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας της κρατικής μηχανής, δίχως μάλιστα να θίγεται η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της». Για να προσθέσει: «Οι σοβαρές, θετικές, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση καθίστανται εφικτές μόνον όταν, εκτός από τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό τους, εφαρμόζονται υπό όρους διάρκειας και συνέχειας. Αλλως, παραμένουν οιονεί “ημιτελείς συμφωνίες” των εμπνευστών τους, οι οποίες, εκτός του ότι αποβαίνουν, τελικώς και νομοτελειακώς, σε βάρος της όποιας υστεροφημίας τους, επιβαρύνουν δραματικώς τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, μ’ όλες τις εντεύθεν συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης υπογράμμισε πως συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι μιας τέτοιας σημασίας ζήτημα συζητείται και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί «μέσα σε καθεστώς επιτήρησης, με σφικτά Μεσοπρόθεσμα και υπό το βάρος των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας». Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στους ποσοτικούς στόχους που θέτουν τα προγράμματα και την υποβάθμιση της ποιοτικής διάστασης, ως προς τις ικανότητες των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. «Ομως αυτό είναι το πλαίσιο, το ξέρουμε όλοι, και προσπαθούμε να κλείσουμε το πλαίσιο περιορισμών για τη χώρα, από αυτή τη Βουλή». Παράλληλα, υποστήριξε ότι κρίσιμο είναι να υπάρξει «αποκομματικοποίηση, ακόμα και με θεσμικούς τρόπους, της δημόσιας διοίκησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή