Σε «καραντίνα» μαθητές που έχουν συμπτώματα γρίπης

Σε «καραντίνα» μαθητές που έχουν συμπτώματα γρίπης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «απομόνωση» στο σχολείο, έως ότου τους παραλάβουν οι γονείς τους, θα μένουν όσοι μαθητές παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Η ένταση της φετινής εποχικής γρίπης που είναι επιθετική ακόμα και σε υγιή κατά τα άλλα άτομα και μάλιστα νεαρής ηλικίας, οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει οδηγίες πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης εντός των σχολείων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις σχολικές μονάδες, «παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως».Παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας συστήνεται για την αποφυγή εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, εντός των σχολικών μονάδων να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και συγκεκριμένα να αποφεύγονται η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, η κοινή χρήση των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων, να καλύπτονται η μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο κατά το φτάρνισμα ή τον βήχα και να γίνεται τακτικό πλύσιμο των χεριών -παιδιών και εργαζομένων- με υγρό σαπούνι και νερό (εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή εποχική έξαρση της γρίπης έχει επικρατήσει ο πανδημικός τύπος Α (Η1Ν1) που έχει την τάση να κάνει επιπλοκές και σε νεαρά άτομα -ακόμα και παιδιά- κατά τα άλλα υγιή. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση ηλικία των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή της φετινής επιδημίας μέχρι και χθες είναι τα 53 έτη, ενώ σε εντατική λόγω γρίπης έχουν εισαχθεί και 16 παιδιά, εκ των οποίων ένα 4χρονο, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, κατέληξε. Εως και χθες είχαν εισαχθεί λόγω επιπλοκών της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικά 252 άτομα (112 παρέμεναν και χθες νοσηλευόμενα), ενώ 60 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Και αυτό, όταν σύμφωνα με τους ειδικούς, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, ενώ δεν αναμένεται να υποχωρήσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, περίπου ένας στους επτά (14%) ασθενείς που επισκέπτονταν τον γιατρό είχαν συμπτώματα γρίπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή