Δεύτερο φράχτη υψώνουν τα Σκόπια

Δεύτερο φράχτη υψώνουν τα Σκόπια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πίσω από το συρματόπλεγμα, τα Σκόπια αναγείρουν και δεύτερο φράχτη, παράλληλα με τον πρώτο, για να αποτρέψουν ενδεχόμενη μαζική εισβολή προσφύγων, σε περίπτωση που υποστεί «ασφυξία» η Ελλάδα και οι απελπισμένοι ξεχυθούν προς την κοιλάδα του Βαρδάρη.

Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως π.χ. ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλούν ανοικτά υπέρ ενός σχεδιασμού για οχύρωση «ευρωπαϊκής γραμμής άμυνας» στην ΠΓΔΜ. «Με βρίσκει σύμφωνο η πρόταση του υπουργού Αμυνας της χώρας μου για αποστολή στρατού στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή στη “Μακεδονία” και τη Σερβία», δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ και ξεκίνησε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να προωθήσει (και) τη συγκεκριμένα ιδέα.

Από τη δική μας πλευρά, η κυβέρνηση, εκτός από την ελεγχόμενη πλέον ροή προσφύγων στη διάβαση της Ειδομένης με πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων εξ αυτών στη διαδρομή από την Αθήνα σε πάρκινγκ βενζινάδικων, επιχειρεί να περιορίσει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση ξένων διπλωματών, καθώς και ανεπιθύμητους αιφνιδιασμούς εκ μέρους αξιωματούχων άλλων χωρών στη μεθόριο, ενώ απαγορεύει εφεξής τη φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση των διαδραματιζομένων στη μεθόριο χωρίς την άδεια του στρατού. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι σε ξένες διπλωματικές αποστολές επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση, με την οποία υποχρεούνται να ενημερώνουν την ελληνική κυβέρνηση δέκα ημέρες πριν για ενδεχόμενη επίσκεψη μελών τους στην Ειδομένη, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες, ώστε να εφοδιάζονται με την απαραίτητη έγγραφη άδεια.

Μέχρι και πρόσφατα, πάντως, δεν είχε γίνει χρήση των διατάξεων περί στρατιωτικής ζώνης, ούτε στην ενημέρωση ούτε και στην παρουσία ξένων διπλωματών, ειδικά εκείνων από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σύνορα της οποίας εκτείνονται μέχρι και την ελληνική μεθόριο τόσο στον βορρά όσο και στο Αιγαίο.

Διπλωματική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά από την «Κ» επιβεβαίωσε την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης, τονίζοντας ότι «δεν είναι ωραίο να βλέπεις έναν ξένο υπουργό Εξωτερικών να επιθεωρεί αίφνης και δίχως να το ξέρουμε εμείς ένα hotspot στα νησιά».

Η περιοδεία του Αυστριακού ΥΠΕΞ στις χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου», με σκοπό να προετοιμάσει τις ηγεσίες τους για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να φιλοξενήσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων στα εδάφη τους, καθώς η χώρα του ανακοίνωσε ότι περιορίζει δραματικά τις εισόδους για το τρέχον έτος, προκαλεί αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκαθάρισε πως η χώρα του αδυνατεί να επωμισθεί το βάρος της εγκατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αφήνοντας αιχμές ότι κάποια άλλα κράτη προσπαθούν να τους «φορτώσουν» τους πρόσφυγες. Και αυτό πάρα τις διαβεβαιώσεις του κ. Κουρτς ότι «η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αφήσει αβοήθητη τη Σερβία και τη “Μακεδονία”». Την ίδια ώρα και η Σόφια δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει σε πολιτικές απομόνωσης της Ελλάδας, με την οποία τη συνδέουν ισχυροί οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί που απαιτούν την ελεύθερη και απρόσκοπτη καθημερινή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Στο μεταξύ, η διέλευση των προσφύγων στην Ειδομένη προς τα Σκόπια διεξάγεται με προβλήματα, καθώς οι Αρχές της γείτονος, επικαλούμενες διάφορους λόγους, ανοιγοκλείνουν τα σύνορα. Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στους δήμους Δέλτα και Ωραιοκάστρου καταγράφονται έντονες αντιδράσεις μερίδας των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής εγκατάστασης σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. Εκτός των δυναμικών συγκεντρώσεων και της παρεμπόδισης συνεργείων που διαμόρφωναν τους χώρους, χθες έκλεισαν για κάποιες ώρες και τα σχολεία με πρωτοβουλία των δημάρχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή