Γκρεμολάτα για… φρεσκάρισμα

Γκρεμολάτα για… φρεσκάρισμα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τι είναι; Ιταλικό κοντιμέντο φτιαγμένο με σκόρδο, ένα κάποιο φρέσκο μυρωδικό και ξύσμα λεμονιού, με το οποίο οι Ιταλοί συνηθίζουν να πασπαλίζουν διάφορα μαγειρευτά και ριζότι λίγο πριν από το σερβίρισμα.

 
Γιατί να το φτιάξουμε; Γιατί φρεσκάρει τα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται, τους δίνει αιχμή, τα «ξυπνάει» κατά κάποιον τρόπο, συμπληρώνοντας αρωματικά τη βαθιά «μαγειρευτή» νοστιμιά τους.
 
Πώς το φτιάχνουμε; Ψιλοκόβουμε με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι 1/2 σκελίδα σκόρδο. Παίρνουμε το ξύσμα από 1/2 λεμόνι. Ψιλοκόβουμε τα «φυλλαράκια» από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο ή μαϊντανό, αρκεί τα μυρωδικά να είναι φρέσκα. Βάζουμε τα τρία υλικά στο ξύλο κοπής και τα ψιλοκόβουμε γρήγορα όλα μαζί για να ανακατευτούν καλά και να αναμειχθούν τα αρώματά τους. 
 
Γκρεμολάτα για… φρεσκάρισμα-1
 
Τι πρέπει να προσέξουμε; Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε την ειδική πρέσα του σκόρδου για να μη γίνει η γκρεμολάτα σαν πάστα – το μείγμα πρέπει να μπορούμε να το πασπαλίσουμε. Το φρέσκο μυρωδικό πρέπει να είναι καλά στεγνωμένο για τον ίδιο λόγο. Επίσης, τα υλικά πρέπει να κοπούν πολύ ψιλά, να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα (για να μη μασάμε κομμάτια σκόρδου ή δεντρολίβανου).
 
Πού το χρησιμοποιούμε; Σε πιλάφια και ριζότι, σε κοκκινιστά κρεατικά (π.χ. οσομπούκο) και πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο κατσιατόρε), στο μοσχάρι α λα μιλανέζε, σε βραστά λαχανικά (πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια). Καλό είναι να προστίθεται σε ζεστά φαγητά και όχι σε φρέσκιες σαλάτες όπου το πιο πιθανό είναι να κυριαρχήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή