Μουζάλας: «Δεν αποκλείεται να κλείσουν τα σύνορα»

Μουζάλας: «Δεν αποκλείεται να κλείσουν τα σύνορα»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν απέκλεισε το απειλητικό ενδεχόμενο να κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα της Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας προχθές στην εκπομπή «Ενικός» της τηλεόρασης του Star. Δεν αποκλείεται «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, σπεύδοντας όμως να καθησυχάσει για τις συνέπειες λέγοντας πως το «πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο».

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο διότι με το που θα κλείσουν τα σύνορα, θα μειωθούν οι ροές. Θα εγκλωβιστεί ένας αριθμός, μπορεί να είναι 50.000, μπορεί να είναι 70.000. Είναι ένας αριθμός ο οποίος, αν είμαστε οργανωμένοι, είναι διαχειρίσιμος», είπε ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στον τρόπο μείωσης των ροών, είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει «δημιουργώντας έναν ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες. Θα μπορούσε να είναι το resettlement από την Τουρκία. Θα μπορούσε να είναι το Relocation από αυτές τις χιλιάδες που έχουμε αναλάβει εμείς».

Αναφερόμενος στην περίπτωση ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Μουζάλας σχολίασε πως «εάν αυτό αφορά τις ακτές της Τουρκίας, δηλαδή να περιοριστούν οι δουλέμποροι και οι ροές από την Τουρκία, τότε είναι μια θετική είδηση. Αν αφορά και τις δύο ακτές, θα πρέπει να δει κανείς αν υπάρχουν εμπλοκές ή όχι».

Συνοψίζοντας την εθνική πολιτική για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στα εξής: τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα «αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές». Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων για τη δημιουργία χώρων για πρόσφυγες, είπε πως οι συνέπειες μπορούν να ξεπεραστούν με συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή